Miodowe żeberka z Burbonem i limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

4 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

30 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce połącz miód, Burbon, posiekany czosnek, przyprawę Knorr, skórkę oraz sok z limonki, chilli oraz sos sojowy.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatą posmaruj żeberka, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 20 minut. Żeberka przewracaj co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas grillowania pieczenia smaruj pozostałą marynatą. Gotowe żeberka podawaj z sosem Hellmann's Steak, który dopełni smak potrawy, dzięki charakterystycznej nucie BBQ.

Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Żeberka możesz podać z nachosami i czosnkowym dipem.

7

Opinie o przepisie

  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 09.01.2019

    Uwielbiam mieska w każdej postaci, żeberka i karkówka szczegolnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Zachęcamy do eksperymentowania! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodek Oldek

    Wlodek Oldek , 05.07.2016

    Uwielbiam żeberka w każdej postaci, dla mnie najlepsze duszone ze śliwką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wyszomirska

    Elżbieta Wyszomirska , 20.06.2016

    Tak są przepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Zakrzewski

    Jan Zakrzewski , 04.05.2016

    ALE MI SIĘ ŻREC CHCE! Kocham żeberka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 03.05.2016

    To moje wczoraj,bez bourbona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek 35

    Wojtek 35 , 19.07.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowe żeberka z Burbonem i limonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cały okoń z grilla
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe żeberka z Burbonem i limonkąMiodowe żeberka z Burbonem i limonką

Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – takie właśnie są miodowe żeberka z burbonem i limonką. Dodatek cytrusów do marynaty sprawia, że mięso kruszeje i nie twardnieje podczas pieczenia, a miód tworzy na nim błyszczącą glazurę. Jej słodki smak przełamiesz odrobiną chili, czosnku oraz słonym sosem sojowym. Burbon z kolei dodaje potrawie wyrazistości. Mięso marynuj przez kilka godzin, by dokładnie przeniknęły się wszystkie smaki i zapachy, a następnie opiekaj je na grillu – w trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso marynatą. Gotowe żeberka serwuj z sosem do steków, grubymi domowymi frytkami, nachosami albo pieczonymi w ziołach ziemniakami. Dobrze będą smakowały także z surówką z białej lub czerwonej kapusty. Miodowe żeberka możesz również przyrządzić na patelni grillowej – spróbuj, jak smakują, bez względu na porę roku i pogodę. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie proste i przyjemne.