Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
210 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

12 sztuk

6 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grubą kostkę 3x3 cm. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę oraz połowę natki. Mięso zanurz w marynacie.

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - Krok 1

Krok 2

Krewetki obierz z łupiny pozostawiając jednak dekoracyjny ogonek. Natnij wzdłuż grzbietu i oczyść je z jelita. W miseczce wymieszaj sos czosnkowy z pozostałą natką oraz skórką z cytryny. W przygotowanym sosie zamocz krewetki.

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - Krok 2

Krok 3

Na drewniane patyki nabijaj na przemian kawałki rostbefu oraz krewetki.

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - Krok 3

Krok 4

Przygotowane szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż ok. 10 minut przewracając co chwilę. Gotowe podawaj z sosem Hellmann's Steak, chrupiącą sałatą z ziołowym dressingiem i grillowaną grzanką.

Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Drewniane patyki dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, co zapobiegnie paleniu się na grillu.

3

Opinie o przepisie

  • Krysia Styrna

    Krysia Styrna , 29.06.2016

    to cos oklamane , nasz Surf and Turf jest z homara i steka w Ameryce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Dąbrowski

    Bogumił Dąbrowski , 27.06.2016

    Czy krewetki to jest polskie danie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania , 26.05.2016

    To tylko amerykanie mogá cos takiegp wymyslic.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf Amerykańskie szaszłyki z rostbefu - Surf and Turf

Surf and turf to amerykańskie danie, które łączy czerwone mięso z owocami morza. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić inspirowane tą oryginalną potrawą szaszłyki z rostbefu i krewetek. Doskonale sprawdzą się jako poczęstunek np. na spotkaniu z przyjaciółmi. Ich przygotowanie rozpocznij od przygotowania wołowiny: umyj i osusz mięso, po czym pokrój je w dużą kostkę. Następnie wymieszaj składniki na marynatę, czyli: oliwę z oliwek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę do grilla. Do tak przygotowanej zalewy przełóż mięso i odstaw je, żeby nabrało wyrazistego smaku. Oczyść krewetki i zanurzaj je w sosie czosnkowym połączonym z natką pietruszki i startą skórką cytrynową. Na drewniane patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki zamarynowanego wcześniej mięsa oraz pokryte sosem krewetki. Szaszłyki grilluj z każdej strony, a gdy będą gotowe, podawaj je z sosem do steków, chrupiącymi grzankami oraz sałatą. Koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji i podziel się z nami swoją opinią.