Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą
średnie
457 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij mięso wzdłuż kości i usuń je wraz ze ścięgnami.

Krok 2
Miód podgrzej w rondelku z płatkami chilli oraz kuminem. Następnie połącz z sosem Hellmann's Steak, przyprawą Knorr, skórką z limonki oraz oliwą. Powstałą marynatą posmaruj płaty mięsa, zwiń je w roladki i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie każdą z porcji zawiń w folię aluminiową posmarowaną lekko oliwą i uformuj jednakowej wielkości „batony”.

Krok 4
Tak przygotowane mięso połóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 30 minut obracając co jakiś czas.

Krok 5
Ogórka oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, połącz z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Dopraw do smaku. Gotowe roladki odwiń z folii, przekrój pod skosem na połówki i podawaj z ogórkową salsą oraz pieczywem.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie kukurydza z grilla.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą to propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych połączeń kulinarnych. Serwowane z odpowiednimi dodatkami, sprawdzą się jako propozycja na rodzinny obiad przy grillu. Od czego zacząć? Na początek oczyść mięso ze ścięgien i umyj je pod bieżącą wodą. Następnie stwórz marynatę, łącząc w misce takie składniki jak: sos do steków, skórka limonki i oliwa. Obtocz dokładnie mięso w powstałej mieszance i odstaw do lodówki, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Potem owiń je w wysmarowaną oliwą folię spożywczą – dzięki temu nie przywrze do niej i będzie miękkie oraz soczyste. Udka z kurczaka w takiej postaci połóż na ruszcie, pamiętając, żeby często je obracać. Jakie propozycje polecamy na dodatki? Podawaj je z ogórkową salsą, której sposób przygotowania znajdziesz w przepisie (możesz zastąpić ją salsą z awokado). Odpowiednie będą również świeże pieczywo lub pieczone ziemniaki. Pamiętaj o tym przepisie podczas kolejnego grillowania ze znajomymi lub rodziną. Smacznego!