
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
80 mililitrów
1 łyżka
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
0.7 szklanki
sos jogurtowy:
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka dokładnie umyj i osusz. Następnie odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę, i wyrzuć. Pozostałą część przetnij na pół w miejscu zgięcia.

Krok 2
Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem.

Krok 3
Następnie dodaj posiekany czosnek, whisky, pastę pomidorową, ketchup, sos tabasco i sojowy, paprykę, syrop klonowy oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.

Krok 4
Przełóż skrzydełka do marynaty i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Krok 5
Skrzydełka grilluj zaczynając od niskiej temperatury, aby marynata nie spaliła się zbyt szybko. Po około 15-20 minutach możesz mięso bardziej dopiec, aby marynata się skarmelizowała. Podawaj z sosem jogurtowym.

Krok 6
Sos jogurtowy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj szczypiorek. Składniki sosu wymieszaj i dopraw.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne skrzydełka Buffalo
Ślinka cieknie na sam ich widok! Smaczna, złocista przekąska przygotowana z drobiowych skrzydełek jest doskonała zawsze wtedy, kiedy trzeba przygotować coś szybko, a jednocześnie zrobić dobre wrażenie na tych, którzy będą je jeść. Tajemnica sukcesu tkwi w marynacie. To pomidorowa mieszanka składników, które połączone w całość stworzą prawdziwą eksplozję smaku – dodajmy – bardzo, że bardzo ostrą. Jeśli nie masz czasu, aby skrzydełka nieco w niej poleżały, nic nie szkodzi. Smaż je na patelni obficie zamoczone w sosie. Gdy skrzydełka marynowały się w niej dłużej, doskonale będzie przyrządzić je na grillu. W obydwu przypadkach koniecznie podaj je z zimnym jogurtowym dipem ze szczypiorkiem i czosnkiem, który orzeźwi twoje kubki smakowe po dawce ostrych przypraw. Do dania zaserwuj schłodzone jasne piwo.