
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
0.3 szklanki
0.3 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórka obierz, a następnie przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Następnie zmiksuj jogurt ze śmietaną, sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i Sosem sałatkowym do mizerii Knorr.

Krok 3
Dodaj ogórka, zieloną pietruszkę. Schłódź.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip ogórkowy
Dip ogórkowy to doskonała, orzeźwiająca, prosta w przygotowaniu przekąska, która będzie dobrze smakować z chipsami, paluszkami oraz pokrojonymi w słupki warzywami. Świetnie sprawdzi się także jako sos do wędlin, mięs zimnych i mięs z grilla, jak np. kiełbasa, stek, kaszanka czy szaszłyki, a także jako pasta do kanapek dla całej rodziny. Jak widać, dip z ogórka zielonego ma wiele zastosowań. Nie może go więc brakować w domowym menu.
Dla kogo?
Do zrobienia dipu z ogórków potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od poziomu kulinarnego zaawansowania. Ogórka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj go na tarce do warzyw z małymi oczkami, lekko posól i pozostaw na sitku, by odciekła z niego woda. Dip z ogórka możesz doprawić dowolnymi, ulubionymi ziołami. Ogórek dobrze komponować będzie się zarówno z natką pietruszki, jak i koperkiem czy szczypiorkiem.
Na jaką okazję?
Przepis na sos ogórkowy będzie królować w sezonie letnim, stając się ciekawą alternatywą dla popularnej mizerii. Serwuj go do obiadu, ale zadbaj również o to, by znalazło się dla niego miejsce na stole podczas spotkań przy grillu w ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Dip ten wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie nazywany jest tzatziki. Często dodaje się tam do niego także miętę oraz ocet winny.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz nadać dipowi ogórkowemu niecodziennego smaku, dodaj do niego łyżkę miodu, odrobinę soku z limonki i kilkanaście liści melisy. Jego indyjską wersję o nazwie raita uzyskasz poprzez dodatek soku z cytryny oraz świeżej mięty.