Burger wołowy: przepis na klasycznego hamburgera | Przepisy.pl pixel

Klasyczny burger wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
714 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

739 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1485 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

6 łyżek

4 łyżki

6 sztuk

6 plastrów

12 sztuk

6 sztuk

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zgodnie z przepisem na burgery wołowinę razem z łojem zmielić na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.

Klasyczny burger wołowy - Krok 1

Krok 2

Mięso razem z Przyprawą do grilla Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Klasyczny burger wołowy - Krok 2

Krok 3

Burgery z naszego przepisu wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.

Klasyczny burger wołowy - Krok 3

Krok 4

Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.

Klasyczny burger wołowy - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.

Klasyczny burger wołowy - Krok 5

Krok 6

Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z przepisu z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.

Klasyczny burger wołowy - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Hamburgery przyrządzaj zawsze w tym samym dniu, w którym zamierzasz je grillować.

14

Opinie o przepisie

  • roma

    roma , 27.06.2022

    zastosuje to na bank mi zasmakuje dziekuje za powiadomienienie mnie o nowym przepisie bede regularnie sprawdzac wasza strone bardzo dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara

    Sara , 29.06.2021

    TAK. LUDZIE PO WIEŚMAKA W KOLEJCE DO MACA GODZINAMI STALI, ŻEŚMY SIĘ WTEDY Z OKNA PAŁASZUJĄC DOMOWEJ ROBOTY HAMBURGERA UŚMIALI. Klasyczny burger wołowy, to pomysł wystrzałowy. Wasz przepis delikatnie zmodyfikowałam, gdyż w ostrym jalapeno się zakochałam. Zamiast kormiszonów dodałam jalapeno.ta papryczka jest ostra i idealnie podkreśla charakter burgera. Do tego zrobiłam frytki i gotowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Ja z uporem będę powtarzała, że do burgera nie tylko wytrawna wkładka będzie smakowała. Mus z mango jako dodatek często mego burgera okrasi… a MAX radości poczuję, oprócz smacznego jedzenia, gdy mecz wygrają nasi! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Pyszności! Ja bym tylko zamieniła korniszony, na kwaśny ogórek kiszony :D Idealnie smak wołowiny by przełamał, każdy z pewnością by takiego wszamał :D Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 11.06.2021

    Tak. Dodatkowo dodaje ketchup z cukini własnej roboty jest mega pyszne zajada cała rodzina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 07.06.2021

    TAK. Pyszne burgery się szykują, niech ludzie wołowinę z lodówki wyjmują. Następnie wołowinę mielimy i już na myśl o tych pysznościach się cieszymy! Mięso z przyprawą do grilla mieszamy i burgery formujemy, zajadać te pyszności przecież chcemy! Kotlety 15 minut na grillu smażymy i zapachem unoszącym się wokół się cieszymy! Na burgera później kładziemy ser (ja  dam mozzarellę), by był rozpuszczony, taki przysmak to mój ulubiony! Boczek grillujemy, bułki opiekamy, cierpliwie na gotowe danie czekamy. Ja do burgera wkładam pomidora, sałatę, ogórki i rukolę - takie połączenie wolę!!! Dodam sosu siedmiu wysp i tatarskiego - to mój sposób na burgera ulubionego! Z frytkami z batatów podaję i wnet dzień piękniejszy się staje! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Mikolajec

    Wiktor Mikolajec , 22.09.2016

    Wszystko OK, tylko to białe pieczywo :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kuczmaszewska

    Małgorzata Kuczmaszewska , 22.09.2016

    Dzieło mojej córki :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Cichoń

    Eugeniusz Cichoń , 22.09.2016

    Nie jedzcie tyle, bo utyjecie. Wtedy kręgosłup oraz stawy biodrowe i kolanowe nie wytrzymają. I żebyście później nie mówiły, ze nie przestrzegalem !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna Demianowska

    Katarzyna Demianowska , 22.09.2016

    I jak tu diete trzymac haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 22.09.2016

    Po co przyprawa do grilla skoro wołowiny do burgerów się nie przyprawia aż do samego końca i tylko sól i pieprz xD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal , 23.05.2016

    Mniammm pyszne!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 21.04.2016

    MNIAM

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny burger wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny burger wołowyKlasyczny burger wołowy

 

Klasyczny burger, czyli kawałek soczystego wołowego mięsa, chrupiąca bułka pszenna z sezamem, sos, sałata, pomidor – to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej, mające swe korzenie w Niemczech. Historia potrawy może więc wydawać się odrobinę zawiła, ale przepis na burgery wołowe we własnej kuchni odtworzysz bez trudu.

Dla kogo?

Najważniejszym składnikiem przepisu na burgery jest oczywiście odpowiednio przygotowane mielone mięso wołowe. Miłośnicy solidnych mięsnych porcji będą wniebowzięci! Aby przepis na burgery z wołowiny się udał, a kotlety były dostatecznie soczyste i nie wysuszyły się podczas smażenia, zmiel je dokładnie w maszynce.

Na jaką okazję?

 

Po przepis na burgera wołowego sięgnij, gdy planujesz wakacyjne przyjęcie w ogrodzie. Po dodaniu przyprawy i uformowaniu okrągłych kotletów, smaż porcje wołowiny na grillu tak długo, aż osiągniesz preferowany stopień wysmażenia. Własnoręcznie przygotowane burgery to przepis, który zdetronizuje popularne kiełbaski z rusztu. Pod koniec grillowania na każdym kawałku mięsa ułóż plaster żółtego sera.

Czy wiesz, że?

 

To jeszcze nie wszystko, do czego przepis na burger wołowy może cię zainspirować. Ruszt wykorzystaj także do upieczenia boczku oraz bułek – będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Przekrojone na pół pieczywo posmaruj sosem z dodatkiem papryki i czosnku, który nada całości intensywnego smaku. Następnie nakładaj podsmażone mięso oraz resztę składników, tworząc pyszne, domowe burgery ze sprawdzonego przepisu.

Dla urozmaicenia:

Gotowe burgery z wołowiny zepnij wykałaczką z dodatkiem małego ogórka i czarnej oliwki. Przepis na burgera możesz dowolnie modyfikować, dlatego do mięsa możesz dodać np. posiekaną cebulkę – usmaż ją przed dodaniem, a nada burgerowi z naszego przepisu wyjątkowy smak.