Kofta kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofta kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
559 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

437 osób wydrukowało

Pobierz pdf

704 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

2 łyżki

300 gramów

300 gramów

10 dekagramów

1 łyżeczka

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone pomieszaj z Przyprawą do grilla Knorr, kminkiem, startą na tarce cebulą. Mięso dokładnie wyrób tak, aby stanowiło jednolitą masę.

Kofta kebab - Krok 1

Krok 2

W drugiej misce pomieszaj pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, powstałą masę wymieszaj. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz z polskiego sera będzie kremowy, z greckiego - dużo bardziej suchy.

Kofta kebab - Krok 2

Krok 3

Weź do zmoczonej w zimnej wodzie ręki porcję mięsa mielonego, uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Do środka kotleta włóż farsz z sera. Zamknij kotlety szczelnie z obu stron.

Kofta kebab - Krok 3

Krok 4

Gotowe kebaby delikatnie natłuść obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem Hellmann's Czosnkowym.

Kofta kebab - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz również dodać drobno posiekany strąk papryczki chilli - zaostrzy ona smak kebabu.

2

Opinie o przepisie

  • Marcin Sawicki

    Marcin Sawicki , 14.02.2018

    To jest przepis na 6 osób, więc wychodzi 150g per capita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Adamczyk

    Adam Adamczyk , 09.10.2017

    Nie za dużo tego mięsa w przepisie? 3x300g?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofta kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofta kebabKofta kebab

Kofta kebab to smaczne i oryginalne kotleciki, doskonale nadające się m.in. na spotkanie przy grillu. Możesz zaserwować je jako alternatywę dla grillowanej kiełbasy lub szaszłyków. Pochodzą z kuchni bliskowschodniej, więc jeśli chcesz postępować zgodnie z klasycznym przepisem, użyj mielonej jagnięciny. Dopraw ją wyrazistą przyprawą do grilla, kminkiem oraz startą na tarce cebulą. Oddzielnie przyrządź do niego serowy farsz, łącząc ze sobą wyrazisty ser feta, świeżo posiekane liście kolendry oraz miętę. Smak całości doskonale urozmaicą także zielone bądź czarne oliwki. Z mięsa mielonego uformuj owalne kotlety, a w ich środek włóż farsz serowy. Gotowe kofta kebaby natłuść oliwią i grilluj do czasu, aż staną się rumiane i podpieczone. Podawaj je na ciepło razem z tortillą, wyrazistym sosem czosnkowym lub ketchupem. Świetnym dodatkiem do nich będzie również sałatka z sezonowych warzyw, na przykład pomidorów, ogórków oraz papryki. Pamiętaj o tym smacznym daniu, szczególnie w sezonie grillowym.