Kebab z grilla – z mięsa mielonego: domowy | Przepisy.pl pixel

Kebab z grilla

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
460 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

798 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone dopraw przeciśniętym czosnkiem świeża, suszoną kolendrą i ketchupem.

Kebab z grilla  - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie rumiana.

Kebab z grilla  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso mielone z cebulką i formuj kebaby nabijając mięso na długie szaszłyki.

Kebab z grilla  - Krok 3

Krok 4

Mięso smaż po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowym i sałatką.

Kebab z grilla  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć mięsa mielonego z baraniny.

2

Opinie o przepisie

  • Piter

    Piter , 03.07.2022

    Jeszcze kmin rzymski i kolendra i będzie super Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Kowalska

    Sylwia Kowalska , 08.01.2016

    Pyszne, mięso soczyste. Nie miałam kolendry zastąpiła m ją natką pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab z grilla  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab z grilla Kebab z grilla

Kebab to sposób przyrządzania mięsa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj kebabu to obracający się ma ruszcie, turecki döner kebap z baraniny, z którego odkrawa się mięso i podaje w picie lub bułce z warzywami i sosami. Istnieje również druga odmiana kebabu, jest to şiş kebab (możesz spotkać się także z pisownią shish kebab z grilla), wywodzący się z krajów arabskich. Ten kebab podawany jest nie w bułce, ale tak jak szaszłyk, nadziewany jest na szpikulec. Co ciekawe, taki kebab z grilla przygotowuje się z mięsa mielonego. W domu również możesz przyrządzić tę potrawę inspirowaną kulinarnymi wpływami z kuchni arabskiej. 

Dla kogo?

Zerknij do naszego przepisu na domowy kebab z grilla i zaskocz swoich bliskich. Przekonasz każdego niedowiarka, że tej potrawy nie należy utożsamiać z typowym fast foodem. 

Na jaką okazję?

Nasz pomysł na kebab – szaszłyk na grilla ułatwi ci komponowanie ciekawego i różnorodnego menu na co dzień. Domownicy dużo chętniej zasiądą do stołu, wiedząc, że czeka na nich ciekawa odmiana do klasycznego mielonego. Chcesz podać kebab na grillu? Droga wolna! Zaproszeni goście z ciekawością będą zerkać w kierunku rusztu.

Czy wiesz, że?

Mimo że kebab z grilla może kojarzyć się z pomysłem na ogrodowe przyjęcie, bez trudu przyrządzisz go w domowym zaciszu nawet w środku zimy. Potrzebna ci będzie do tego grillowa patelnia, na której piec będziesz szaszłyki. Ważne jest odpowiednie przyprawienie mięsa, aby uzyskać orientalny smak dania. Pomoże w tym marynata z czosnku, ketchupu i kolendry. 

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, jak wzbogacić przepis na kebab z grilla? Danie podawaj z frytkami, ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym lub nieco ostrzejszym z dodatkiem chili.