Kebab w chlebie tostowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kebab w chlebie tostowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

heart
1939 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3377 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

3 łyżki

dip:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone piersi z kurczaka zamarynuj, obsypując je obficie Fixem Knorr. Mięso usmaż na tłuszczu. Ostudź.

Kebab w chlebie tostowym  - Krok 1

Krok 2

Kromki pieczywa włóż między dwa kawałki pergaminu, a następnie mocno przyciskając, rozwałkuj je na cienkie placki. Krawędzie chleba posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Kebab w chlebie tostowym  - Krok 2

Krok 3

Powstałe kanapki podsmaż na patelni lub zapiecz w piekarniku.

Kebab w chlebie tostowym  - Krok 3

Krok 4

Na kromki wyłóż farsz z kurczaka wymieszany z surową pokrojoną w cienkie plasterki cebulą. Kromkę z farszem przykryj drugą kromką. Krawędzie mocno ściśnij.

Kebab w chlebie tostowym  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj dip. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj dokładnie. Tosty podawaj przecięte na pół po skosie z sosem czosnkowym.

Kebab w chlebie tostowym  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • ewa Krahl

    ewa Krahl , 09.06.2020

    Bardzo dobre. Wszystkim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Wloch

    Justyna Wloch , 02.11.2019

    Bardzo dobre, a jak się doda pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego i serek topiony to rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Barzyk

    Malgorzata Barzyk , 13.08.2018

    łatwe i dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 21.02.2017

    Dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab w chlebie tostowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab w chlebie tostowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab w chlebie tostowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab w chlebie tostowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab w chlebie tostowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab w chlebie tostowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab w chlebie tostowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab w chlebie tostowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kebab w chlebie tostowym Kebab w chlebie tostowym

Czy obiad z chleba tostowego to dobry pomysł na codzienne menu? Oczywiście! Jeśli dodatkowo lubicie kebab, to nasza propozycja z pewnością trafi w wasz kulinarny gust. To nie typowe danie fast food, spotykane w ulicznych budkach, ale ciekawy pomysł na urozmaicenie domowych posiłków. Jeśli nie wiecie, co zrobić z chleba tostowego, przygotujcie kebab. Serwowany z sosem czosnkowym oraz dipem z jogurtu i kolendry spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Kebab w chlebie tostowym to posiłek dla każdego, kto lubi nietuzinkowe dania, przygotowane w oryginalny sposób.

Na jaką okazję?

Kebab sprawdzi się jako danie na ciepłą kolację. Zaskoczcie swoich gości podczas domowej imprezy, na której nie może zabraknąć kebabu w chlebie tostowym.

Czy wiesz, że?

Kebab ma co najmniej dwadzieścia odmian. Jedną z popularniejszych jest mięso serwowane w bułce. W krajach arabskich natomiast spotkacie najczęściej kebab w formie szaszłyka, pieczonego na metalowym szpikulcu.

Dla urozmaicenia:

Dip do kebabu możecie nieco zmodyfikować, zastępując kolendrę świeżą natką pietruszki.