
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmiel dwukrotnie w maszynce mięso wraz z cebulami, bułką tartą, garam masalą, zieloną papryką, kolendrą i natką pietruszki.

Krok 2
Zagotuj Fix Knorr w niewielkiej ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Wymieszaj mięso z przygotowanym Fixem Knorr, dodaj sok z cytryny i uformuj kulki o średnicy 5 centymetrów.

Krok 4
Mięsną masą oklej bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek i piecz do momentu, aż mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików. Podawaj na ciepło na liściach sałaty oraz z sosem Knorr wymieszanym z majonezem, przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Seekh kebab
Kebab jest niezwykle popularnym daniem w wielu częściach świata, w każdej z nich jest jednak nieco inaczej przyrządzany. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować typowy dla kuchni Pakistanu seekh kebab, czyli podłużne kotleciki podawane w formie szaszłyków. Aby odtworzyć charakterystyczny smak tej potrawy, wykorzystaj do jej przyrządzenia baraninę. Dwukrotnie zmiel ją z dodatkiem pokrojonej w kawałki cebuli i papryki, drobno posiekanej natki pietruszki, bułki tartej, a także orientalnych przypraw – świeżej kolendry i garam masali. Tak przygotowaną mięsną masę skrop sokiem z cytryny, po czym formuj niewielkie kulki. Nadziewaj je na bagneciki do szaszłyków, spłaszczając je nieco dłonią, by uzyskać bardziej podłużny kształt. Szaszłyki piecz w piekarniku lub na grillu do momentu, w którym mięso będzie łatwo odchodzić od patyczka. Gotowe danie serwuj z przygotowanym na bazie majonezu czosnkowym dressingiem. Szybkie przyrządzanie smacznych potraw jest możliwe z naszym przepisem na seekh kebab.