Baranina madras przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baranina madras

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

75 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 ziarna

0.5 sztuki

50 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść mięso z tłuszczu i pokrój w małą kostkę. Zrumień na tłuszczu i przełóż do rondla.

Baranina madras  - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w plastry. Na tym samym tłuszczu smaż przez 4 minuty cebulę z garam masalą i chilli. Często mieszaj.

Baranina madras  - Krok 2

Krok 3

Dodaj cebulę z przyprawami do mięsa, dorzuć koncentrat pomidorowy z pokruszonym kardamonem, dolej 0,5 litra wody. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dobrze wymieszaj i duś przez 30 minut.

Baranina madras  - Krok 3

Krok 4

Następnie wyciśnij sok z połowy cytryny i gotuj jeszcze przez 15 minut, często mieszając. Danie podawaj na ciepło z ryżem.

Baranina madras  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baranina madras  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baranina madras Baranina madras

Aromatyczna baranina madras to dobra propozycja dla miłośników wyrazistych mięsnych potraw. Danie szczególnie dobrze sprawdzi się na uroczystej kolacji. Podstawą przepisu jest, oczywiście, baranina. Zwróć uwagę na wygląd mięsa – powinno być lekko wilgotne, o jasnoczerwonej barwie i białym kolorze tłuszczu. Na początek baraninę należy umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kardamon pokrusz w moździerzu lub ewentualnie użyj mielonego. Wszystkie składniki duś razem pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby danie było jeszcze ostrzejsze i miało ciekawszy posmak, dodaj nieco imbiru (może być sproszkowany). Baranina madras dobrze smakuje na przykład z ryżem lub indyjskim chlebem. Jako dodatek podaj sałatkę z pomidorków  koktajlowych i czerwonej papryki. Do dekoracji użyj natomiast kilku listków bazylii lub kolendry. Potrawę zaserwuj w glinianych miseczkach. Przygotuj ją według naszego przepisu, a jej smak i aromat Cię nie zawiedzie. To danie, które warto powtarzać i serwować na wiele okazji.