
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
1 kilogram
2 opakowania
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Jeśli cukinia nie jest młoda - trzeba ją obrać i usunąć pestki. Pomidory przed krojeniem parzymy we wrzątku, ściągamy skórkę.
Krok 2
Cebulę i roztarty czosnek podduszamy w dużym garnku. Gdy już się trochę zeszklą dodajemy paprykę, po 10 minutach cukinię i po kolejnych 5 minutach pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Przyprawę Knorr mieszamy z wodą wg wskazówek na opakowaniu. Dodajemy do tego koncentrat pomidorowy i całość mieszamy z warzywami w garnku.
Krok 3
Na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dodajemy ją do warzyw i całość dusimy jeszcze na małym ogniu przez 10 minut, żeby potrawa przeszła smakiem kiełbasy.
Krok 4
Należy uważać, żeby leczo nie było zbyt długo duszone. Najsmaczniejsze jest, gdy lekko chrupie w ustach ;) Podajemy je z bagietką. Smacznego!!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Leczo
Szukasz inspiracji na smaczne danie z cukinią? To letnie warzywo dobrze sprawdzi się jako składnik kolorowego leczo i będzie ciekawym urozmaiceniem tej pochodzącej z Węgier potrawy. W połączeniu z czerwoną papryką, dojrzałymi pomidorami, czosnkiem, cebulą i kiełbasą stanowić będzie smaczne danie obiadowe. Może być łagodne, może być też pikantne – wystarczy, że dodasz do niego swoje ulubione ostre przyprawy. To potrawa, którą z powodzeniem możesz zamrozić i odgrzać w dowolnym momencie – sprawdzi się jako „danie awaryjne”. Leczo smakuje dobrze podawane z bagietką francuską, można też dobrać do niego inny składnik, np. kaszę lub ryż. Nie zwlekaj więc i przygotuj leczo według tego przepisu. Jest odpowiednie zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Kulinarny sukces gwarantowany!