
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
30 mililitrów
300 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kabaczka umyj i pokrój w półplastry lub w grubą kostkę – w zależności od wielkości warzywa. Jeśli kabaczek jest nieco większych rozmiarów, obierz go ze skóry. Pomidory natnij w dolnej części na krzyż nożem i sparz we wrzącej wodzie – ściągnij skórkę, przekrój na ćwiartki i pozbądź się nasion.

Krok 2
Papryki, cebulę oraz pomidory pokrój w dużą kostkę. Pieczarki w ćwiartki.

Krok 3
W szerokim garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż cebulę, paprykę i kabaczek. Dodaj łyżeczkę słodkiej i ostrej papryki, curry oraz koncentrat. Zalej niewielką ilością wody i duś chwilę.

Krok 4
W następnej kolejności do garnka dołóż pieczarki, pomidory oraz drobno pokrojoną papryczkę. Całość zalej 300 mililitrami wody, dodaj Bulion warzywny Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze chwilę, w razie potrzeby dopraw do smaku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z kabaczka
Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w kropki. W przepisie na leczo z kabaczkiem użyj tych, które akurat będziesz mieć pod ręką. Kluczem do smaku leczo z kabaczka są przyprawy – słodka i ostra papryka, indyjska mieszanka przypraw curry, oraz koncentrat pomidorowy. Będzie warzywnie, aromatycznie i bardzo smacznie. Z naszego przepisu dowiesz się, jak zrobić leczo z kabaczka krok po kroku. Powodzenia!
Dla kogo? Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem. Jarosze będą oczarowani, jednocześnie miłośnicy mięsnych potraw również nie będą mieli powodów do narzekania. W przepisie na leczo z kabaczka uwzględniliśmy wiele znakomitych składników, więc śmiało można powiedzieć, że niczego mu nie brakuje.
Na jaką okazję? Leczo z kabaczka i papryki z jednej strony kojarzy się z potrawą, która króluje na stołach w lecie. Właśnie wtedy warzywa są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Mimo to, nasz przepis na leczo z kabaczkiem z pikantną nutą możesz potraktować jako patent na rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni.
Czy wiesz, że? By zostać mistrzem leczo z kabaczka, trzeba wiedzieć dwie rzeczy. Po pierwsze w potrawie istotne jest, aby jego składniki były miękkie, ale nie rozgotowane – powinny zostać jędrne i zachować kształt, jeśli się rozpadną, leczo zmieni się w warzywną pulpę, a tego byśmy nie chcieli. Po drugie – należy odpowiednio podlać duszące się składniki, bulionem lub wodą, by leczo z kabaczka było lekko wodniste, ale nie stało się zupą.
Dla urozmaicenia: Do wegetariańskiego leczo z kabaczkiem pierwszorzędnie pasują także bakłażan i patison. Ze szparagami albo ciecierzycą będzie smakować równie dobrze. Leczo z kabaczka możesz podawać ze świeżym pieczywem.