Leczo z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
752 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

898 osób wydrukowało

Pobierz pdf

888 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

15 gramów

10 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój wzdłuż na pół, potem ponownie na pół. Usuń nożem pestki odcinając je wzdłuż od zielonej części. Pokrój w kawałki.

Leczo z cukinii - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory w dużą kostkę.

Leczo z cukinii - Krok 2

Krok 3

Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię oraz mieloną paprykę. Smaż jeszcze przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i świeże pomidory oraz wlej około 0,5 litra wody.

Leczo z cukinii - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti Napoli Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.

Leczo z cukinii - Krok 4

Krok 5

Dodaj do leczo i zagotuj. Leczo możesz podawać jako samodzielną potrawę bezmięsną lub, na przykład z kiełbasą na ciepło lub na zimno lub,jako dodatek do dań mięsnych.

Leczo z cukinii - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Leszek Siedlecki

    Leszek Siedlecki , 20.10.2020

    Ma moc ale super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wietrzyńska

    Małgorzata Wietrzyńska , 18.07.2017

    Polecam, pyszne ;-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 14.06.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Greg Piskorek

    Greg Piskorek , 23.09.2016

    Zbyt pikantne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster , 17.08.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sosnowska

    Teresa Sosnowska , 20.07.2016

    Wspaniała potrawa. Dodałam obsmażane paski piersi z kurczaka. Smakuje wybornie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dusiaczek soy yo

    dusiaczek soy yo , 14.07.2016

    pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Proste leczo
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z cukiniiLeczo z cukinii

Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stołach. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione. Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i pieczarki. Warzywa smaży się zwyczajowo na smalcu, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, jednak wegetariańska odmiana potrawy jest również chętnie przyrządzana. Przygotowanie leczo nie zajmuje zbyt dużo czasu. Leczo to danie, które doskonale rozgrzewa w chłodniejsze wieczory. Smakuje szczególnie dobrze wczesną jesienią, kiedy warzywa są najbardziej dojrzałe i soczyste. Z powodzeniem potrawę można zabrać na lunch do pracy – odgrzewane na drugi dzień po zrobieniu jest jeszcze lepsze. Z dodatkiem kromki chleba zapewni wspaniały obiad, który da ci energię na resztę dnia.