Donner Kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Donner Kebab

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
1454 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

331 osób wydrukowało

Pobierz pdf

854 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

40 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

400 gramów

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie paski. Następnie dodaj do niego Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 20 minut. Kiedy kurczak będzie się marynował, obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Donner Kebab - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię dodaj dwie łyżki oleju i pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dołóż mięso drobiowe i smaż bez przykrycia na średnim ogniu do momentu, aż kurczak będzie gotowy.

Donner Kebab - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos czosnkowy, postępując zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz na opakowaniu Fix Knorr.

Donner Kebab - Krok 3

Krok 4

Chlebek pita podgrzej w piekarniku. Następnie dość obficie posmaruj jego wnętrze sosem czosnkowym dodaj jeszcze ciepłe mięso z patelni i gotową surówkę z białej kapusty. Na koniec posyp startym serem i gotowe!

Donner Kebab - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Döner kebab najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto serwować to danie od razu po przygotowaniu.

5

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Oj byłaby afera, gdybym użyła startego sera :D Donner Kebab to przede wszystkim mięsny smak, dzięki przyprawom Knorr smakuje właśnie tak, jak w knajpach czy restauracji, czyż nie mam tutaj racji??? Świeże warzywa to też podstawa, ogórek, pomidor i pyszna strawa. Sos najlepiej gdy czosnkowy jest albo pikantny co piecze fest!!!! SMACZNEGO :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Formę podania tu zmodyfikuję i Donner Kebaba podanego w postaci szaszłyków – zaproponuję. Dodatkowo taki szaszłyk przełożę cukinią i suszonymi morelami, a podczas zjadania będę polewać go salsą pomidorową - etapami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 22.06.2021

    TAK. Pierś z kurczaka w cienkie paski pokroję, ja kuchennych wyzwań się nie boję! Marynatę zrobię z jogurtu naturalnego z czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym - mój Donner Kebab będzie daniem wyborowym! Mięso zanurzę w marynacie i na 2 godziny do lodówki odstawię - tym daniem rodzinie radość sprawię!!! Zamarynowane mięso z cebulą na rozgrzanym tłuszczu usmażę - ja o takich smakach marzę! Sos czosnkowy Fix Knorr przygotuję - niechaj Donner Kebab w kuchni króluje!!! Ciepły placek pita posmaruję sosem, mięsem i surówką z białej kapusty, pomidora i ogórka nafaszeruję - ja apetyt już teraz czuję! Sera nie będę dodawała, lecz Kebabem w mojej wersji się zajadała! Taki domowy Donner Kebab jest lepszy niż ten, który w turystycznych miejscach kupić możemy, my lubimy wiedzieć, co jemy!!! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. W mojej wersji kebaba używam pekińskiej kapusty, Dokładam też ogórka i pomidora, Jeśli chodzi o ser owczy - to zdecydowanie nie jego posiłek i pora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Aydin

    Anna Aydin , 23.07.2015

    Chyba autor nie ma pojęcia czym jest Kebap ( po pierwsze ) Doner ( po drugie ) , ser ? kapusta ? Błagam was ... Doner nie jest ani w picie ani w bułce. jest podawany z pilavem. Durum doner jest to kebap zawinięty.Nigdy z kapustą , surówka z marchwi i cebuli posypane pul biber.Dziękuję , pozdrawiam ze Stambułu. Profesjonaliści ....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Donner Kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Donner KebabDonner Kebab

Döner kebab to tureckie danie, które szybko znalazło swoich zwolenników w całej Europie. Jest to jeden z najchętniej jedzonych fast foodów. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa döner, oznaczającego… obracanie się mięsa. Wcale nie musisz wyjeżdżać do Turcji, aby zjeść smakowitego kebaba. Z łatwością możesz zrobić go w swoim domu.

Dla kogo?

Komu posmakuje döner kebab? Każdemu, kto uwielbia fast foody, a zamiast jedzenia z przydrożnych budek woli własnoręcznie przygotowane danie.

Na jaką okazję?

Kiedy serwować döner kebab? Zawsze, kiedy masz na to ochotę. To danie tak uniwersalne i proste w przygotowaniu, że możesz podawać je w domu bez żadnej okazji lub serwować na różnego rodzaju przyjęciach w gronie znajomych.

Czy wiesz, że?

Jeśli chodzi o pieczywo odpowiednie do kebaba, może być to własnej roboty tortilla lub kupiony chleb pita, ale również klasyczna bułka z piekarni na rogu, którą będziesz mieć pod ręką. Mięso możesz podać też po prostu na talerzu, otoczone sosami (łagodnymi lub bardziej ostrymi) z dodatkiem frytek.

Dla urozmaicenia:

Smak kebaba doskonale urozmaicą różne sosy, choć kluczową rolę pełni mięso. Oprócz kurczaka można dodać do niego mięso wołowe lub baraninę.