Kurczak z kaparami – pierś pieczona: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

208

heart
1549 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4514 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz a następnie każdą z nich posyp z obu stron przyprawą Knorr.

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj sos Hellmann's z posiekaną natką oraz kaparami.

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane piersi ułóż w żaroodpornym naczyniu. Każdą z nich posmaruj przygotowanym sosem.

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - Krok 3

Krok 4

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na ok. 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby piersi zarumieniły się.

Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowane mięso możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do sałatki.

5

Opinie o przepisie

  • Andrzej

    Andrzej , 13.01.2024

    Po 30 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni pierś jest surowa w środku.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta Marta

    Marta Marta , 03.10.2016

    Szybkie proste i przepyszne danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 21.09.2016

    proste w przygotowaniu i palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Leszczyńska

    Iwona Leszczyńska , 16.08.2016

    ja bardzo często marynuję pierś z kurczaka w czosnku, oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich( chyba że mam pod ręką świeże ) i zostawiam na noc. Potem tylko wkładam do multicookera z panasonica i mam pyszne jedzenie, ale fakt kura lubi się z czosnkiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Złocisty morszczuk
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparamiPieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami

Szukasz pomysłu na szybki, lecz efektowny obiad? Dobrze trafiłeś! Przygotowaliśmy przepis na pierś z kurczaka z kaparami, którego przygotowanie nie zajmie Ci wielu godzin, a efekty będą doskonałe. Zobacz na listę składników, zapoznaj się z naszymi wskazówkami i do dzieła. Niech kurczak z kaparami oczaruje Cię walorami! 

Dla kogo?

Jesteśmy pewni, że kapary kurczak przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kulinarnym. Przygotowana przez nas kompozycja z mięsa, kaparów i czosnku nie ma sobie równych. Już wkrótce możesz się o tym przekonać. Powodzenia! 

Na jaką okazję?

Uroczystość w gronie bliskich do idealna okazja do tego, by kurczak w kaparach zawitał na Twoim stole. Przyrządź to danie, a później zbieraj same pochwały. Aromatyczna pierś z kurczaka sprawdzi się również jako codzienny obiad dla domowników. Ty decydujesz, kiedy rozpoczniesz przygotowania. 

Czy wiesz, że?

Kapary są niezwykle cenionym produktem, który pobudza apetyt. Właśnie dlatego warto wykorzystywać go do przyrządzenia różnych potraw. Kapary są częstym dodatkiem do makaronów, pizzy czy też mięs. W naszym przepisie zaserwujesz je z aromatycznym kurczakiem. 

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chcesz stworzyć pełną kompozycję obiadową, zadbaj o dodatki do dania. Kurczak z kaparami przepis doskonale smakuje z ryżem czy pieczonymi ziemniakami. Możesz również przyrządzić do niego sałatkę ze świeżych warzyw, dzięki czemu potrawa będzie smaczna i zbilansowana.