Zupa seczuańska - przepis: z wieprzowiną | Przepisy.pl pixel

Zupa seczuańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

107

heart
683 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4009 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w letniej wodzie, a po 20 minutach zagotuj w tej samej wodzie i gotuj przez 25 minut.

Zupa seczuańska - Krok 1

Krok 2

Następnie kapelusze pokrój na paski. Mięso pokrój na cieniutkie paski. Kapustę umyj i poszatkuj.

Zupa seczuańska - Krok 2

Krok 3

Makaron zalej gorącą wodą. Jak ostygnie to go odcedź.

Zupa seczuańska - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć mięso i po kilku minutach smażenia kapustę oraz grzyby. Smaż 3 minuty.

Zupa seczuańska - Krok 4

Krok 5

Składniki zalej litrem ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut.

Zupa seczuańska - Krok 5

Krok 6

Następnie dorzuć posiekane szalotki, olej sezamowy, paprykę, ocet i sos sojowy. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty.

Zupa seczuańska - Krok 6

Krok 7

Do miseczki włóż makaron i posiekaną kolendrę. Zalej gorącą zupą i natychmiast podawaj.

Zupa seczuańska - Krok 7
10

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 17.03.2023

    Rewelacyjna zupa , często robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Kupka

    Karina Kupka , 16.01.2020

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Sosnowska

    Sylwia Sosnowska , 04.10.2018

    Bardzo smaczna. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Więzowska

    Justyna Więzowska , 23.11.2016

    To wszystko zależy od wołowiny...jest 12 - rodzajów i kazdy kawałek inaczej smakuje inaczej się robi i czas obróbki mięsa ma znaczenie:) pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Callsen

    Ewelina Callsen , 23.11.2016

    Szkoda czasu i mięsa na to. Serio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Anna Olszewska

    Magdalena Anna Olszewska , 22.11.2016

    Ja robiłam i osobiście mi nie podeszła, mimo ze kuchnię azjatycka uwielbiam! Wolę zdecydowanie tajskie smaki. Ta była jakaś taka nie bardzo....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Magdowska Beczek

    Małgorzata Magdowska Beczek , 22.11.2016

    Tylko ciekawe czy zjadliwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Czeryna Alwas

    Renata Czeryna Alwas , 22.11.2016

    Ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Arbuz Szulc

    Arek Arbuz Szulc , 02.11.2016

    ie ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa seczuańskaZupa seczuańska

Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Na liście składników nie powinno zabraknąć makaronu ryżowego i grzybów mun, czyli składników, których na próżno szukać w lokalnych przepisach. Zupa chińska z kurczakiem i kapustą pekińską smakowicie przełamuje monotonię w kuchni i jadalni!

Dla kogo?

Przygotowanie zupy chińskiej z kapustą pekińską rozpocznij od namoczenia grzybów mun, których cechą charakterystyczną jest świetne wchłanianie smaków i zapachów. Po dokładkę seczuańskiej zupy zgłoszą się wszyscy amatorzy orientalnych rarytasów, którzy nie boją się próbować nowych produktów i połączeń smakowych.

Na jaką okazję?

Zupę z kapusty pekińskiej po chińsku możesz śmiało serwować podczas przyjęcia albo kolacji, na którą zapraszasz znajomych. By wszystko poszło jak z płatka, trzymaj się naszych wytycznych z przepisu na zupę po seczuańsku. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż paski wieprzowiny, a kiedy nieco się zarumienią – również kapustę pekińską i ugotowane wcześniej grzyby. Składniki na patelni zalej ciepłą wodą i rozpuść w niej nadającą smaku kostkę rosołową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj według przepisu na zupę seczuańską przez kilka minut.

Czy wiesz, że?

Dodaj do powstającego wywaru na zupę po seczuańsku posiekane cebule szalotki, olej sezamowy oraz sproszkowaną ostrą paprykę (którą z powodzeniem zastąpisz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco). Smak zupy seczuańskiej podkreślisz także poprzez użycie octu winnego oraz jasnego sosu sojowego. Nie pomijaj żadnego składnika.

Dla urozmaicenia:

Gotową zupę seczuańską podawaj z porcją makaronu ryżowego, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste: wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i po ostygnięciu odcedzisz. Danie serwuj z posiekaną kolendrą. Przepis na zupę seczuańską dopuszcza zastąpienie tej przyprawy świeżym szczypiorem.