Zupa Pho - z wołowiną: przepis, azjatycka | Przepisy.pl pixel

Zupa Pho z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
435 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

746 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 gramów

80 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę białą obierz i pokrój w ćwiartki. Przypal w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni, przez 10 minut. Następnie wstaw wywar, zalewając cebulę i oczyszczoną polędwicę, 3 litrami wody.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 1

Krok 2

Dodaj do wywaru bulionetkę Knorr, gotuj przez około 40 minut.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 2

Krok 3

Następnie wyjmij mięso i przecedź pozostałą zupę. Mięso pokrój w cienkie paski.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do zupy mięso, posiekany imbir i czosnek, wyciśnięty sok z limonki oraz sos rybny. Ponownie zagotuj.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 4

Krok 5

Odlej część zupy do miski i namocz w niej makaron. Jak będzie miękki, przekładaj do miseczek, a pozostała zupę wlej z powrotem do garnka.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 5

Krok 6

Posiekaj drobno papryczki chilli (możesz usunąć nasiona), bazylię i kolendrę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie paski, szczypiorek w centymetrowe kawałki.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 6

Krok 7

Warzywa i zioła połóż na makaronie i zalej gorącym wywarem z mięsem. Podawaj natychmiast.

Zupa Pho z wołowiną  - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Ayuk

    Katarzyna Ayuk , 15.03.2020

    Zupa z charakterem. Ja od siebie dodałam anyż. Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Kościołek

    Kamil Kościołek , 10.02.2018

    Następnym razem wrzucę cały imbir i czosnek bez siekania. Nie będą później pływały w zupie - dzieci nie będą zadawać za dużo pytań.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Pho z wołowiną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa Pho z wołowiną Zupa Pho z wołowiną

Zupa pho z wołowiną to danie inspirowane kuchnią wietnamską. Sekret jego smaku tkwi w mieszance aromatycznych i wyrazistych przypraw oraz dodatku sosu rybnego – dopełnieniem są warzywa oraz kiełki fasoli. Bogactwo składników przekłada się na niezrównane wrażenia smakowe. Już po pierwszej łyżce nie będziesz mieć wątpliwości, dlaczego zupa pho z wołowiną robi furorę nie tylko w swojej ojczyźnie.

Dla kogo?

Na początek przygotuj bogaty w aromatyczne smaki wywar – przyrządzisz go według porad w przepisie na zupę pho z wołowiną, a jego charakter uwydatnisz dodatkiem bulionetki. Z ugotowanego wywaru wyjmij kawałek polędwicy wołowej i pokrój ją w cienkie paski. Mięso wrzuć z powrotem do bulionu razem z posiekanym imbirem, czosnkiem oraz wyciśniętym sokiem z limonki i sosem rybnym. To naprawdę nie są trudne manewry, więc przepis na zupę pho z wołowiną jest odpowiedni dla osób, które dopiero poznają azjatyckie frykasy.

Na jaką okazję?

Zupa na obiad to mus? Rozumiemy siłę przyzwyczajeń, ale nie popadaj w rutynę. Na co dzień żywieniową monotonię pomoże zwalczyć zupa pho z wołowiną. Przepis wykorzystasz jako pretekst do przeniesienia się w porze obiadu w orientalne rejony świata.

Czy wiesz, że?

Jak przygotować makaron ryżowy do zupy pho z wołowiną? Żeby nabrał odpowiedniego smaku, namaczaj go w wywarze do momentu jego zmięknięcia, po czym przełóż do miseczek. Na końcu ułóż na nim pokrojone papryczki chili, posiekaną drobno bazylię i kolendrę. 

Dla urozmaicenia:

Dobrym sposobem na wzbogacenie smaku zupy pho z wołowiną będzie również dodatek czerwonej cebuli oraz szczypiorku. Na koniec wystarczy tylko zalać mieszankę aromatycznym bulionem na bazie mięsa i udekorować kiełkami fasoli. Pho z wołowiną serwuj na ciepło – jako dodatek sprawdzi się chrupiąca bagietka. Udanego gotowania!