Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
200 gramów
1 pęczek
1 sztuka
5 sztuk
120 mililitrów
1 litr
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż je na wyłożoną aluminiową folią blachę.
Krok 2
Czosnek zmiażdż, bazylię posiekaj, dodaj do papryk. Zakryj folią i piecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Krok 3
Cebulę posiekaj i wraz ze szczypiorkiem wrzuć do garnka.
Krok 4
Dodaj posiekane chili, podgrzewaj cały czas mieszając.
Krok 5
Dorzuć paprykę z bazylią i sosem z pieczenia, wymieszaj i podgrzewaj 5 minut.
Krok 6
Dodaj pokrojone na połówki pomidory i sok pomidorowy. Dolej bulion. Zupę wymieszaj, zwiększ ogień i gotuj przez kwadrans.
Krok 7
Na koniec rozdrobnij warzywa i zupę udekoruj grubo siekaną bazylią oraz odrobiną śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej