Zupa z dyni i pora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni i pora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 litr

200 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.

Krok 2

Pora przetnij wzdłuż na pół, dokładnie umyj i pokrój w plastry. Dodaj do cebuli i całość dalej smaż.

Krok 3

Gdy cebula i por zrobią się rumiane, wlej litr wody, dodaj mleko oraz kostki Knorr.

Krok 4

Dynię przetnij na ćwiartki, obierz ze skóry i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę. Podobnie zrób z jabłkiem.

Krok 5

Dodaj dynię i jabłko do zupy i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem.

Krok 6

Zupę wlej do miseczek. Powinna być gęsta. Na wierzchu zrób dekorację ze śmietany i szczypiorku. Podawaj np. z krakersami.

2

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 28.06.2017

    mam dynie mrożone sprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • natalia grela

    natalia grela , 24.10.2016

    pyszna. na wierzch dodalam kukurydze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni i pora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni i poraZupa z dyni i pora

Zupa z pora to Twoje ulubione danie? Ten przepis jest dla Ciebie! Zupa z dyni, kremowa i pachnąca jesienią, z dodatkiem pora to smak, który musisz poznać. Polubią ją dorośli oraz dzieci. Dokładka gwarantowana!

Dla kogo?

W ostatnich latach zmiksowane, kremowe zupy stały się bardzo popularne. Jeśli należysz do grona ich miłośników, przepis na zupę z dyni bez wątpienia przypadnie Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Na pierwsze danie, jeśli chcesz podać coś innego niż zwykle. Dynia i por to duet, który zapewnia sukces. Jeśli nie masz świeżej dyni, możesz użyć tej mrożonej.

Czy wiesz, że?

Pestki dyni są pełne zdrowych tłuszczów. Niemal 80% to kwasy tłuszczowe nienasycone. Dlatego, komponując posiłki, nie zapominaj o pestkach.

Dla urozmaicenia

Zupę z pora posyp uprażonymi pestkami dyni. Wspaniale podkręcą smak!