
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 litr
200 mililitrów
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
Krok 2
Pora przetnij wzdłuż na pół, dokładnie umyj i pokrój w plastry. Dodaj do cebuli i całość dalej smaż.
Krok 3
Gdy cebula i por zrobią się rumiane, wlej litr wody, dodaj mleko oraz kostki Knorr.
Krok 4
Dynię przetnij na ćwiartki, obierz ze skóry i pozbądź się pestek. Sam miąższ pokrój w kostkę. Podobnie zrób z jabłkiem.
Krok 5
Dodaj dynię i jabłko do zupy i całość gotuj, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem.
Krok 6
Zupę wlej do miseczek. Powinna być gęsta. Na wierzchu zrób dekorację ze śmietany i szczypiorku. Podawaj np. z krakersami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni i pora
Zupa z pora to Twoje ulubione danie? Ten przepis jest dla Ciebie! Zupa z dyni, kremowa i pachnąca jesienią, z dodatkiem pora to smak, który musisz poznać. Polubią ją dorośli oraz dzieci. Dokładka gwarantowana!
Dla kogo?
W ostatnich latach zmiksowane, kremowe zupy stały się bardzo popularne. Jeśli należysz do grona ich miłośników, przepis na zupę z dyni bez wątpienia przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Na pierwsze danie, jeśli chcesz podać coś innego niż zwykle. Dynia i por to duet, który zapewnia sukces. Jeśli nie masz świeżej dyni, możesz użyć tej mrożonej.
Czy wiesz, że?
Pestki dyni są pełne zdrowych tłuszczów. Niemal 80% to kwasy tłuszczowe nienasycone. Dlatego, komponując posiłki, nie zapominaj o pestkach.
Dla urozmaicenia
Zupę z pora posyp uprażonymi pestkami dyni. Wspaniale podkręcą smak!