
Składniki
4 łyżki
3 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki dokładnie umyj, wytrzyj do sucha, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w równej długości paski. Cebulę podziel w wąskie wiórka. Na patelnię wlej odrobinę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć paprykę z cebulą i często mieszając, podsmaż na tyle, by warzywa trochę zmiękły. W międzyczasie drobno posiekaj natkę kolendry, a żółty ser zetrzyj na średnich oczkach tarki.

Krok 2
Podsmażone warzywa rozłóż równomiernie na jednym placku, dodaj posiekaną kolendrę oraz tarty ser. Farsz polej niewielką ilością majonezu i przykryj drugą tortillą.

Krok 3
Przygotowane w ten sposób placki smaż na suchej patelni z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Gotową quesadillę przełóż na talerz, podziel na trójkąty i podawaj na ciepło z sosem Hellmann's Samba.


Dobra rada:
Aby quesadilla z papryką nabrała nieco więcej pikanterii dodaj do smażonych warzyw jedną bardzo drobno posiekaną papryczkę jalapeño lub chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadilla z papryką i chilli
Pikantna quesadilla chili to niebanalna propozycja na wytrawną przekąskę inspirowaną kuchnią meksykańską. Jej nietypowy smak wiąże się z intensywnym farszem. Wykorzystaj do jego przygotowania różnego rodzaju papryki – zieloną, czerwoną i żółtą. Podsmaż je na patelni z dodatkiem ostrej cebuli (białej lub czerwonej). Nadzienie możesz urozmaicać przeróżnymi dodatkami według własnego uznania i smaku.
Dla kogo?
Chrupiąca quesaadilla z papryką i przyjemnie ciągnącym się serem to przekąska idealna dla wszystkich wielbicieli wyrazistej w smaku kuchni meksykańskiej. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a kuszący aromat trójkątów z gorącym nadzieniem przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka.
Na jaką okazję?
Na błyskawiczną przekąskę, szybką kolację lub niespodziewaną wizytę znajomych. Quesadilla chili to danie, które można przyrządzić niemal ze wszystkiego, a i tak będzie smakować doskonale.
Czy wiesz, że?
Do quesadilli niezbędne są placki tortilli, które możesz kupić gotowe lub przyrządzić samodzielnie z mąki pszennej. To pyszne danie możesz podawać również w innej formie – na tortillę nałóż farsz, zwiń w rolkę jak naleśnika, usmaż na chrupko, przekrój po skosie i podawaj z wybranym sosem.
Dla urozmaicenia:
Podstawową wersję farszu można dowolnie urozmaicać, dodając np. podsmażone pieczarki, plastry pomidorów czy kukurydzę. Świetnie się również sprawdzą plastry szynki albo kawałki pieczonego kurczaka. Quesadillia chili najlepiej smakuje, gdy jest serwowana na ciepło z dodatkiem majonezu, sosu pomidorowego lub dipu jogurtowo-czosnkowego. Życzymy smacznego!