Szaszłyki z karkówki i boczku – w marynacie | Przepisy.pl pixel

Szaszłyki z karkówki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

284 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 łyżki

20 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę oczyść, umyj i pokrój w plastry średniej grubości. Każdy z plastrów przekrój jeszcze na połowę.

Szaszłyki z karkówki - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Mięso zamarynuj w marynacie i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Szaszłyki z karkówki - Krok 2

Krok 3

Czosnek obierz, a boczek pokrój w cieniutkie plastry. Na szpadki szaszłykowe nadziewaj w kolejności: mięso, kawałek rozmarynu, zwinięty boczek i czosnek. Na każdej porcji powinny być 3-4 kawałki mięsa.

Szaszłyki z karkówki - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki opiekaj na grillu, aż mięso będzie miękkie. Szaszłyki można zrobić dzień wcześniej i pozostawić do zamarynowania. Podawaj z sałatami i opiekanymi ziemniakami.

Szaszłyki z karkówki - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Mateusz Fąfara

    Mateusz Fąfara , 30.11.2015

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Fąfara

    Mateusz Fąfara , 30.11.2015

    OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ssss Ssss

    Ssss Ssss , 23.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z karkówkiSzaszłyki z karkówki

Szaszłyki z karkówki to świetna propozycja na danie lub przekąskę w sezonie letnim, gdy potrawy można przyrządzać na świeżym powietrzu. To także doskonały przepis dla fanów mięsnych smaków. Do przygotowania szaszłyków będziesz potrzebować, oczywiście, karkówki – jej smak wydobędzie i podkreśli marynata na bazie oliwy z oliwek oraz przyprawa szlachetna do wieprzowiny. Mięso pokrój na większe kawałki i odstaw w chłodne miejsce, aż poszczególne smaki się przejdą. W międzyczasie możesz przygotować dodatki – sięgnij np. po ząbki czosnku oraz liście rozmarynu. Z karkówką smacznie skomponuje się także chudy boczek pokrojony w cienkie plastry. Szaszłyki opiekaj na grillu lub opcjonalnie na patelni grillowej. Podawaj je na ciepło, z podsmażanymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw – ogórków, pomidorów i papryki. Ich podstawową wersję urozmaicaj, na przykład wykorzystując talarki cebuli, kawałki bakłażana lub cukinii, czy liście innych ziół (bazylii, oregano, tymianku). Zobacz, jak przygotować szaszłyki z karkówki.