
Składniki
30 dekagramów
2 łyżki
20 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę oczyść, umyj i pokrój w plastry średniej grubości. Każdy z plastrów przekrój jeszcze na połowę.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą. Mięso zamarynuj w marynacie i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Krok 3
Czosnek obierz, a boczek pokrój w cieniutkie plastry. Na szpadki szaszłykowe nadziewaj w kolejności: mięso, kawałek rozmarynu, zwinięty boczek i czosnek. Na każdej porcji powinny być 3-4 kawałki mięsa.

Krok 4
Szaszłyki opiekaj na grillu, aż mięso będzie miękkie. Szaszłyki można zrobić dzień wcześniej i pozostawić do zamarynowania. Podawaj z sałatami i opiekanymi ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z karkówki
Szaszłyki z karkówki to świetna propozycja na danie lub przekąskę w sezonie letnim, gdy potrawy można przyrządzać na świeżym powietrzu. To także doskonały przepis dla fanów mięsnych smaków. Do przygotowania szaszłyków będziesz potrzebować, oczywiście, karkówki – jej smak wydobędzie i podkreśli marynata na bazie oliwy z oliwek oraz przyprawa szlachetna do wieprzowiny. Mięso pokrój na większe kawałki i odstaw w chłodne miejsce, aż poszczególne smaki się przejdą. W międzyczasie możesz przygotować dodatki – sięgnij np. po ząbki czosnku oraz liście rozmarynu. Z karkówką smacznie skomponuje się także chudy boczek pokrojony w cienkie plastry. Szaszłyki opiekaj na grillu lub opcjonalnie na patelni grillowej. Podawaj je na ciepło, z podsmażanymi ziemniakami lub chrupiącym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw – ogórków, pomidorów i papryki. Ich podstawową wersję urozmaicaj, na przykład wykorzystując talarki cebuli, kawałki bakłażana lub cukinii, czy liście innych ziół (bazylii, oregano, tymianku). Zobacz, jak przygotować szaszłyki z karkówki.