Pieczona karkówka z zielonym pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z zielonym pieprzem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, olej oraz posiekaną natkę pietruszki.

Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - Krok 1

Krok 2

Gotową marynatą natrzyj mięso i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - Krok 2

Krok 3

Wierzch mięsa posyp odsączonym pieprzem. Następnie wstaw karkówkę do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piecz przez około godzinę. Gotowe mięso pokrój i podawaj np. z sosem pieczeniowym lub Ketchupem Hellmann's Łagodnym, który wzbogaci smak potrawy.

Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • zieloneniebo

    zieloneniebo , 31.05.2024

    Karkówka niestety wyszła twarda mimo, że przepis modyfikowany nie był.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z zielonym pieprzem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z zielonym pieprzem Pieczona karkówka z zielonym pieprzem

Łatwa do przygotowania, znakomita w smaku, lekko pieprzna i doskonała na obiad dla całej rodziny. Ten przepis na pieczoną karkówkę z zielonym pieprzem ma same zalety, dlatego koniecznie go wypróbuj. Smak pieczonej karkówki zdecydowanie różni się od karkówki z grilla. Pieczone mięso jest delikatniejsze, wręcz aksamitne, a dobrze doprawione – jest intensywne i aromatyczne. Taka właśnie jest karkówka według naszego przepisu. By zrobić marynatę wymieszaj przyprawy, musztardę oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Mięso natrzyj gotową marynatą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Teraz dodaj kluczowy składnik – zielony pieprz z zalewy. Jest to najłagodniejszy rodzaj pieprzu, jednak wciąż wyrazisty w smaku i zapachu. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, sosów, zup oraz ryb. Tak przygotowane danie, piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę. Serwuj z ziemniakami lub kaszą. Pycha!