
Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
10 dekagramów
2 łyżki
2 szklanki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka podziel na porcje. Sos sojowy połącz z miodem, posiekanym czosnkiem i Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 2
Mięso natrzyj marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 3
Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu i wlej 0,5 szklanki wody. Piecz 90 minut w temperaturze 220 °C polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.

Krok 4
Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Następnie dodaj mleko energicznie mieszając trzepaczką, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje.

Krok 5
Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. Żeberka podawaj z sosem beszamelowym i musztardą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka w sosie beszamelowym
Mięso z żeberek wieprzowych jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przyrządzone według tego przepisu, z dodatkiem sosu beszamelowego, będzie jeszcze smaczniejsze i świetnie sprawdzi się jako proste, a jednocześnie smaczne danie obiadowe. Intensywny smak nadaje mięsu marynata, którą przygotujesz z sosu sojowego, płynnego miodu oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Natarte dokładnie marynatą żeberka odstaw na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu ich smak będzie intensywniejszy. Następnie piecz je przez półtorej godziny w wysokiej temperaturze. Zanim wstawisz żeberka do piekarnika, wlej do naczynia pół szklanki wody, aby mięso nie wyschło. Dopełnieniem tego dania jest sos beszamelowy, przyrządzony z tłuszczu, mąki i mleka. Należy go intensywnie mieszać podczas przygotowania, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i nie utworzyły się w nim nieestetyczne grudki. Koniecznym dodatkiem do beszamelu jest szczypta gałki muszkatołowej, która nada mu delikatnie orzechowy, słodkawy smak. Żeberka podawaj na gorąco, polane sosem i musztardą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.