Żeberka w sosie beszamelowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie beszamelowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

10 dekagramów

2 łyżki

2 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka podziel na porcje. Sos sojowy połącz z miodem, posiekanym czosnkiem i Przyprawą do mięs Knorr.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 1

Krok 2

Mięso natrzyj marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 2

Krok 3

Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu i wlej 0,5 szklanki wody. Piecz 90 minut w temperaturze 220 °C polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Następnie dodaj mleko energicznie mieszając trzepaczką, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 4

Krok 5

Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. Żeberka podawaj z sosem beszamelowym i musztardą.

Żeberka w sosie beszamelowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie beszamelowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w sosie beszamelowymŻeberka w sosie beszamelowym

Mięso z żeberek wieprzowych jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Przyrządzone według tego przepisu, z dodatkiem sosu beszamelowego, będzie jeszcze smaczniejsze i świetnie sprawdzi się jako proste, a jednocześnie smaczne danie obiadowe. Intensywny smak nadaje mięsu marynata, którą przygotujesz z sosu sojowego, płynnego miodu oraz drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Natarte dokładnie marynatą żeberka odstaw na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu ich smak będzie intensywniejszy. Następnie piecz je przez półtorej godziny w wysokiej temperaturze. Zanim wstawisz żeberka do piekarnika, wlej do naczynia pół szklanki wody, aby mięso nie wyschło. Dopełnieniem tego dania jest sos beszamelowy, przyrządzony z tłuszczu, mąki i mleka. Należy go intensywnie mieszać podczas przygotowania, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i nie utworzyły się w nim nieestetyczne grudki. Koniecznym dodatkiem do beszamelu jest szczypta gałki muszkatołowej, która nada mu delikatnie orzechowy, słodkawy smak. Żeberka podawaj na gorąco, polane sosem i musztardą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.