Zupa pieczarkowa z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

2 szczypty

2 szczypty

200 mililitrów

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyłam, oczyściłam, pokroiłam w kawałki. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno masło, wrzuciłam na nie pieczarki i lekko podsmażyłam.

Krok 2

Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą, dodałam przyprawy i zagotowałam.

Krok 3

Do gotujących się ziemniaków dodajemy przesmażone pieczarki. Gotujemy 15 minut.

Krok 4

Śmietanę mieszamy dokładnie z mąkę, wlewamy do zupy mieszając. Zupę zagotowujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to dobra propozycja na szybki obiad, który świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako danie rozgrzewające w chłodniejsze dni. Potrawa ta jest łatwa w przygotowaniu, a jej przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy zastosować kilka kulinarnych trików: żeby bulion przeszedł smakiem pieczarek, najpierw przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Dopiero później dorzuć je do gotującej się zupy. Aby ta była gęstsza, możesz wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać tak przygotowaną zaprawę pod sam koniec gotowania, nie zapominając o jej odpowiednim dozowaniu – należy dodawać ją do dania partiami, jednocześnie mieszając. Możesz również zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym – przygotowana z jej dodatkiem zupa nie będzie już tak gęsta i kremowa, ale na pewno równie smaczna. Sprawdź nasz przepis na tę aromatyczną zupę.