Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem
łatwe
116 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.25 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
1 szczypta
paszteciki:
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
Krok 2
Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
Krok 3
Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Krok 4
Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
Krok 5
Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
Krok 6
Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem
Połączenie pikantnego barszczu czerwonego z jabłkiem i pasztecikami to propozycja na smaczną przekąskę. Nieco odmieniona wersja tej zupy, która w podanym przepisie przełamana jest delikatnie kwaśnymi jabłkami, sprawdzi się podczas przyjęć i jako ciepła kolacja. Popularną zupę przygotowuje się z duszonych warzyw, przypraw oraz bulionu, a następnie dorzuca do niej kawałki owoców. Barszcz doprawia się również sokiem z cytryny, który nadaje całości wyrazistego smaku oraz majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Tak przygotowana potrawa świetnie współgra smakowo z pasztecikami nadziewanymi suszonymi jabłkami. Doprawia się je świeżym imbirem. Farsz zawiń w ciasto i piecze w piekarniku. Kruchy dodatek warto posypać czarnuszką, sezamem lub makiem. Tak przyrządzona przekąska to dobra propozycja na wytrawny poczęstunek dla gości w święta lub noworoczną imprezę. Barszcz możesz podać wtedy w filiżankach na dużych spodkach, na których położysz paszteciki z jabłkiem. Sprawdź, jak je przyrządzić, korzystając z podanego przepisu.