
Składniki
1 opakowanie
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 litr
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Torebkę czerwonego barszczu Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj.

Krok 2
Barcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny, połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Krok 3
Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.

Krok 4
Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.


Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik na botwince
Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smakiem. Z pewnością zauroczysz się też kolorem tej potrawy. Chłodnik z botwinki to bowiem wyjątkowo wdzięczne danie. Zamiast przygotowywać skomplikowane pieczenie lub na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć kotlety, sprawdź nasz przepis na chłodnik na botwince. Pozycja obowiązkowa w wakacyjnym jadłospisie.
Dla kogo? Smak świeżych ogórków łączy się tu z chrupką rzodkiewką i wiosenną botwinką, a takiemu połączeniu nie oprze się żaden, nawet najbardziej wybredny smakosz. Przepis na chłodnik z botwinki jest bardzo prosty, więc łatwo go zapamiętasz i już po kilku razach nie będziesz musiał zaglądać do notatek.
Na jaką okazję? Wystarczy, że przygotujesz odpowiedni wywar, dodasz drobno posiekaną botwinkę, a powstanie smakowita baza do przygotowania chłodnika na botwince. Do wystudzonego już barszczu dodaj jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek i koperek. Zupa zgęstnieje, gdy wrzucisz do niej odpowiednią ilość startych ogórków oraz rzodkiewki. Chłodnik z botwinki to danie, które najlepiej smakuje w upalne dni, przynosząc upragnione orzeźwienie.
Czy wiesz, że? Chłodnik i botwinka to terminy ściśle ze sobą związane. Czy wiesz, kiedy najlepiej zainteresować się tą potrawą? Sezon na botwinkę trwa od wiosny do końca lipca.
Dla urozmaicenia: Zupę można przyrządzać na bazie jogurtu, ale też kefiru. Powstały chłodnik na botwince dopraw ostrą musztardą sarepską oraz cukrem. Przed podaniem odpowiednio schłodź zupę i serwuj z gotowanym jajkiem. Wygląda i smakuje nieziemsko.