Gulasz z haluszkami ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
61 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

haluszki:

500 gramów

0.5 łyżeczki

6 sztuk

200 gramów

0.5 łyżeczki

gulasz:

1 kilogram

2 łyżki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 puszka

2 łyżki

4 ziarna

5 ziaren

3 listków

1 pęczek

50 mililitrów

3 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W sporym garnku zagotuj 2-3 litry wody - jeśli uznasz to za konieczne, możesz ją osolić. W kielichu miksera umieść rozmrożony szpinak, odciśnięte z wody jaja, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Masę umieść w misce, dodaj mąkę i wyrób ciasto - powinno być gęste, ale lejące, jak na kluski kładzione. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Ciasto umieść na tarce do robienia szpecli / haluszek lub wrzucaj je małymi porcjami z deski do gotującej się wody. Kluseczki gotuj 2-3 minuty, aż wypłyną, wyjmij je natychmiast i przełóż do miski z zimna wodą.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Drobno pokrój cebulę, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Mięso pokrój w 2 cm kostkę, dobrze je oprósz przyprawą do mięsa Knorr. Mięso odstaw do lodówki na kilka godzin.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

W garnku, w którym będziesz gotował gulasz, rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek i cebulę. Gdy się zarumienią, dodaj słodką i ostra paprykę, smaż całość przez chwilę, po czym dodaj koncentrat pomidorowy, smaż chwilę i dodaj pomidory z puszki. Całość zalej 2 litrami wody.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Zamarynowane mięso obsmażaj partiami na teflonowej patelni, aż będzie lekko rumiane. Mięso przekładaj do gotującego się sosu.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Gdy sos się zagotuje razem z mięsem, zbierz pianę, dodaj kminek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos zrobi się intensywnie gęsty. Gotowy gulasz podawaj na kluseczkach z łyżką kwaśnej śmietany i natką pietruszki.

Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz podkręcić w smaku, dodając do niego nieco wędzonej papryki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z haluszkami ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z haluszkami ze szpinakiemGulasz z haluszkami ze szpinakiem

Kariera gulaszu rozpoczęła się na Węgrzech, lecz szybko zyskał on uznanie w całej Europie. Duszone mięso w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw to sprawdzony przepis na kulinarny sukces! Jednak gulasz potrzebuje też odpowiednich dodatków. Ziemniaki, makarony i kasze na razie zostawiamy, bo dziś rządzą drobne, ale pełne smaku kluski – oto gulasz z haluszkami!

Dla kogo?

Najmłodsi uwielbiają kluseczki. Starsi smakosze, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu, też będą zadowoleni.

Na jaką okazję?

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak pikantny gulasz zajadany przy kominku. W innych okolicznościach smakuje równie dobrze. Domownicy są już znudzeni kotletem z surówką? Gulasz z haluszkami uświetni codzienny obiad!

Czy wiesz, że?

Gulasz pojawił się na stołach w IX wieku, a jego autorstwo przypisuje się węgierskim pasterzom.

Dla urozmaicenia:

Haluszki uwielbiają metamorfozy. Można podawać je np. ze skwarkami i cebulką, makiem, boczkiem lub bryndzą.