
Składniki
haluszki:
500 gramów
0.5 łyżeczki
6 sztuk
200 gramów
0.5 łyżeczki
gulasz:
1 kilogram
2 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 puszka
2 łyżki
4 ziarna
5 ziaren
3 listków
1 pęczek
50 mililitrów
3 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W sporym garnku zagotuj 2-3 litry wody - jeśli uznasz to za konieczne, możesz ją osolić. W kielichu miksera umieść rozmrożony szpinak, odciśnięte z wody jaja, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Masę umieść w misce, dodaj mąkę i wyrób ciasto - powinno być gęste, ale lejące, jak na kluski kładzione. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Krok 2
Ciasto umieść na tarce do robienia szpecli / haluszek lub wrzucaj je małymi porcjami z deski do gotującej się wody. Kluseczki gotuj 2-3 minuty, aż wypłyną, wyjmij je natychmiast i przełóż do miski z zimna wodą.

Krok 3
Drobno pokrój cebulę, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Mięso pokrój w 2 cm kostkę, dobrze je oprósz przyprawą do mięsa Knorr. Mięso odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 4
W garnku, w którym będziesz gotował gulasz, rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek i cebulę. Gdy się zarumienią, dodaj słodką i ostra paprykę, smaż całość przez chwilę, po czym dodaj koncentrat pomidorowy, smaż chwilę i dodaj pomidory z puszki. Całość zalej 2 litrami wody.

Krok 5
Zamarynowane mięso obsmażaj partiami na teflonowej patelni, aż będzie lekko rumiane. Mięso przekładaj do gotującego się sosu.

Krok 6
Gdy sos się zagotuje razem z mięsem, zbierz pianę, dodaj kminek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos zrobi się intensywnie gęsty. Gotowy gulasz podawaj na kluseczkach z łyżką kwaśnej śmietany i natką pietruszki.


Dobra rada:
Danie możesz podkręcić w smaku, dodając do niego nieco wędzonej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z haluszkami ze szpinakiem
Kariera gulaszu rozpoczęła się na Węgrzech, lecz szybko zyskał on uznanie w całej Europie. Duszone mięso w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw to sprawdzony przepis na kulinarny sukces! Jednak gulasz potrzebuje też odpowiednich dodatków. Ziemniaki, makarony i kasze na razie zostawiamy, bo dziś rządzą drobne, ale pełne smaku kluski – oto gulasz z haluszkami!
Dla kogo?
Najmłodsi uwielbiają kluseczki. Starsi smakosze, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu, też będą zadowoleni.
Na jaką okazję?
Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak pikantny gulasz zajadany przy kominku. W innych okolicznościach smakuje równie dobrze. Domownicy są już znudzeni kotletem z surówką? Gulasz z haluszkami uświetni codzienny obiad!
Czy wiesz, że?
Gulasz pojawił się na stołach w IX wieku, a jego autorstwo przypisuje się węgierskim pasterzom.
Dla urozmaicenia:
Haluszki uwielbiają metamorfozy. Można podawać je np. ze skwarkami i cebulką, makiem, boczkiem lub bryndzą.