Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
łatwe
120 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
500 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
2 sztuki
2 słoiki
4 sztuki
1 sztuka
200 gramów
6 łyżek
150 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według zaleceń producenta z opakowania produktu.

Krok 2
Ligawę pokrój w grube, dwucentymetrowe steki, pośrodku każdego zrób nacięcie nożem, formując kieszonkę. Bitki ułóż pomiędzy dwiema warstwami folii, dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa, a następnie obficie oprósz Przyprawą do gulaszu Knorr. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Krok 3
Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek i chili drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój w paseczki. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 4
Przygotuj farsz. W tym celu na patelni podsmaż boczek, a gdy się wytopi, dodaj połowę cebuli i czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się delikatnie rumienić. Dodaj wtedy szpinak, suszone pomidory i pestki dyni. Farsz dopraw do smaku szczyptą gałki i ostrej papryki. Zdejmij z ognia, dodaj starty ser oscypek i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Nafaszeruj bitki szpinakiem, oprósz je w mące i obsmaż w garnku z obu stron, a następnie odłóż na bok.

Krok 6
W tym samym garnku przysmaż pozostały czosnek, cebulę i chili, a gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj pomidory z puszki i oregano. Do powstałego sosu dodaj faszerowane bitki. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem pomidorowym.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
Skończyły Ci się pomysły na obiad? Nie wiesz, jak zaskoczyć swoją rodzinę? Jeśli Twój jadłospis ogranicza się do kilku potraw w tygodniu, które na dodatek są cyklicznie powtarzane, to znak, że potrzebujesz inspiracji! Ciekawa propozycja na posiłek? Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym i kaszą gryczaną. To danie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze!
Dla kogo?
Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis. Koniec z monotonią w kuchni!
Na jaką okazję?
Na obiad! Przepis na bitki wołowe w sosie pomidorowym miej zawsze pod ręką.
Czy wiesz, że?
Na rynku można znaleźć także kaszę gryczaną białą, która nie została poddana procesowi prażenia. W porównaniu do tej brązowej jej smak jest znacznie delikatniejszy.
Dla urozmaicenia:
Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.