Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

2 słoiki

4 sztuki

1 sztuka

200 gramów

6 łyżek

150 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według zaleceń producenta z opakowania produktu.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

Ligawę pokrój w grube, dwucentymetrowe steki, pośrodku każdego zrób nacięcie nożem, formując kieszonkę. Bitki ułóż pomiędzy dwiema warstwami folii, dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa, a następnie obficie oprósz Przyprawą do gulaszu Knorr. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek i chili drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój w paseczki. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Ser zetrzyj na tarce.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Przygotuj farsz. W tym celu na patelni podsmaż boczek, a gdy się wytopi, dodaj połowę cebuli i czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się delikatnie rumienić. Dodaj wtedy szpinak, suszone pomidory i pestki dyni. Farsz dopraw do smaku szczyptą gałki i ostrej papryki. Zdejmij z ognia, dodaj starty ser oscypek i dokładnie wymieszaj.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj bitki szpinakiem, oprósz je w mące i obsmaż w garnku z obu stron, a następnie odłóż na bok.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

W tym samym garnku przysmaż pozostały czosnek, cebulę i chili, a gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj pomidory z puszki i oregano. Do powstałego sosu dodaj faszerowane bitki. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem pomidorowym.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ziemniaki ze szpinakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczanąBitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Skończyły Ci się pomysły na obiad? Nie wiesz, jak zaskoczyć swoją rodzinę? Jeśli Twój jadłospis ogranicza się do kilku potraw w tygodniu, które na dodatek są cyklicznie powtarzane, to znak, że potrzebujesz inspiracji! Ciekawa propozycja na posiłek? Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym i kaszą gryczaną. To danie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze!

Dla kogo?

Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis. Koniec z monotonią w kuchni!

Na jaką okazję?

Na obiad! Przepis na bitki wołowe w sosie pomidorowym miej zawsze pod ręką.

Czy wiesz, że?

Na rynku można znaleźć także kaszę gryczaną białą, która nie została poddana procesowi prażenia. W porównaniu do tej brązowej jej smak jest znacznie delikatniejszy.

Dla urozmaicenia:

Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.