
Składniki
600 gramów
25 gramów
0.75 szklanki
200 gramów
150 gramów
3 sztuki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
2 listków
3 ziarna
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokrój w plastry, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Mięso pokrój w gruba dwu cm kostkę.

Krok 2
Mięso podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, smaż aż zacznie skwierczeć na złoty kolor dodaj cebulę czosnek. Gulasz podlej około 500ml wody, dodaj ziele, liść laurowy oraz produkt Knorr do gulaszu. Całość duś pod częściowym przykryciem około 30 minut aż mięso zrobi się miękkie a sos zgęstnieje.

Krok 3
W rondelku zagrzej mleko do temperatury 30*C , rozpuść w nim drożdże, cukier, szczyptę soli dodaj kilka łyżek maki do uzyskania kremowej konsystencji. Zaczyn przykryj ściereczka odstaw na około 20- 30 minut w ciepłe miejsce. Proces możemy lekko przyśpieszyć umieszczając miskę z zaczynem w ciepłej wodzie o temperaturze około 30*C. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj do niego 150g rozpuszczonego masła, 3 żółtka i resztę maki. Ciasto wyrób obficie je napowietrzając. Gdy będzie już gładkie umieść je w misce przykryj ściereczka i znów umieść w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Krok 4
Wyrośnięte ciasto z miski zagnieć ponownie, urywając małe kęsy , uformuj z nich małe kule o średnicy do 8 cm. Kule ułóż na blasze przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.

Krok 5
Po tym czasie knedle ułóż na płaskim sicie wyłożonym lnianą ściereczka, całość przykryj ustaw nad garnkiem z gotująca się wodą, gotuj nad parą około 10-15 minut. Ugotowane Knedle przekrój na mniejsze dwa plastry polej porcją gulaszu z sosem, podawaj z sałatka np. z czerwonej kapusty.


Dobra rada:
Knedle możesz nafaszerować np. grzybami lub cebulą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Knedle czeskie z gulaszem
Tej niezwykle popularnej w Czechach potrawy powinien spróbować każdy, kto choć raz odwiedzi ten kraj. Dzięki tradycyjnej recepturze bez większego problemu odtworzysz knedle czeskie z gulaszem we własnym domu i przywrócisz miłe wspomnienia z podróży.
Dla kogo?
Dla spragnionych smaków typowych dla innych państw i regionów oraz dla tych, którzy raz po raz lubią odkrywać je na nowo!
Na jaką okazję?
Zaserwuj knedle czeskie swoim gościom podczas niedzielnego obiadu lub innego, bardziej odświętnego spotkania. Będzie to ciekawa alternatywa dla klasycznych dań kuchni polskiej.
Czy wiesz, że?
Knedle spotkać można także w kuchni niemieckiej. Stamtąd zresztą wywodzi się ich nazwa.
Dla urozmaicenia
Do knedli czeskich z gulaszem warto przyrządzić także tradycyjną, zasmażaną kapustę. To trio idealne!