Pikantny kociołek domowy z chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny kociołek domowy z chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

3 sztuki

200 gramów

1 słoik

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 2 x 2 cm. Oprósz delikatnie przyprawą Knorr i odłóż na bok.

Pikantny kociołek domowy z chorizo - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę pokrój w grube plastry, selera, marchew, cebulę, paprykę, ogórki i ziemniaki pokrój w dużą kostkę podobnej wielkości - 2 x 2 cm. Mięso tuz przed smażeniem obtocz w mące.

Pikantny kociołek domowy z chorizo - Krok 2

Krok 3

Do garnka z grubym dnem wrzuć kiełbasę chorizo, smaż powoli, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni.

Pikantny kociołek domowy z chorizo - Krok 3

Krok 4

Dodaj selera, cebulę, ziemniaki, marchew, paprykę. Warzywa smaż dłuższą chwilę do zarumienienia. Dodaj dwie szklanki wody i całość duś pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Pikantny kociołek domowy z chorizo - Krok 4

Krok 5

Dodaj wtedy puszkę pomidorów, ogórki, ciecierzycę oraz łyżkę pasty chili. Jeśli uznasz to za konieczne, dodaj jeszcze odrobinę wody. Gulasz duś pod przykryciem, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie, ok. 30 minut.

Pikantny kociołek domowy z chorizo - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla lepszego efektu, zamiast wody możesz dodać szklankę soku z kiszonych ogórków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny kociołek domowy z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny kociołek domowy z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny kociołek domowy z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny kociołek domowy z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny kociołek domowy z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny kociołek domowy z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny kociołek domowy z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantny kociołek domowy z chorizoPikantny kociołek domowy z chorizo

Dania jednogarnkowe to bez wątpienia kuchenni ulubieńcy. Szybkie i proste danie? Masz jak w banku! Sterta naczyń czekająca w kolejce do umycia? Nie tym razem! W tym przypadku liczy się prostota wykonania i zaoszczędzony czas. Ciekawym pomysłem na potrawę z użyciem tylko jednego garnka jest pikantny kociołek domowy z chorizo. Już dziś zapoznaj się z tym przepisem. Nie możesz go przegapić!

Dla kogo?

Dla osób, które cenią sobie szybkie i proste rozwiązania w kuchni. Czasochłonne oraz trudne przepisy odchodzą do lamusa!

Na jaką okazję?

Pikantny kociołek domowy z chorizo dobrze sprawdzi się w formie obiadu, a także ciepłej kolacji, np. podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, która powstaje z wieprzowiny.

Dla urozmaicenia:

Dla lepszego efektu zamiast wody możesz dodać szklankę soku z kiszonych ogórków.