Włoskie gnocchi z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie gnocchi z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
431 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

729 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

120 gramów

20 gramów

400 gramów

300 gramów

400 gramów

250 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

opcjonalne:

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w kostkę 2 cm. Dopraw szczyptą soli i podsmaż w szerokim rondlu na oliwie, aż będzie rumiana.

Krok 2

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Smaż jeszcze chwilę.

Krok 3

Dodaj pomidory z puszki, wlej 300 ml wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 60 minut (w razie konieczność dolej wodę).

Krok 4

Cukinię przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestek i pokrój w kawałki.

Krok 5

Kluseczki gnocchi sparz w wrzątku przez 1 minutę i dodaj do mięsa.

Krok 6

Dodaj również cukinię oraz całe pomidorki. Gotuj jeszcze ok. 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do gnocchi możesz jeszcze dodać fasolkę z puszki lub świeże listki szpinaku.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek Łodygowski

    Maciek Łodygowski , 27.01.2019

    Smaczne jednogarnkowe danie, polecam zapracowanym

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie gnocchi z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowina z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoskie gnocchi z cukiniąWłoskie gnocchi z cukinią

Czy w kuchni łatwo o nudę? Oj, tak! Jak temu zaradzić? Dobrym pomyłem jest szukanie zamienników dla wciąż używanych produktów czy przepisów. Nie wiesz jak zacząć? Zainspirujemy Cię! Już dziś przygotuj włoskie gnocchi z cukinią i ciesz się różnorodnością!

Dla kogo? Dla szukających nowych kulinarnych inspiracji. Gnocchi zamiast zwykłych ziemniaków, soczysta wołowina zamiast drobiu, a to wszystko w towarzystwie pysznej, lekkostrawnej cukinii! Daj się przekonać!

Na jaką okazję? Włoskie gnocchi z cukinią na niedzielny obiad? Czemu nie! Pod warunkiem, że Twoi domownicy zjedzą lekkie śniadanie!

Dla urozmaicenia: Do tak przygotowanego dania możesz dodać jeszcze fasolkę z puszki lub świeże liście szpinaku. Nie bój się eksperymentować!

Czy wiesz, że? Gnocchi z języka włoskiego oznacza „grudki”. Te małe kluseczki z wyglądu przypominają polskie kopytka. Ich podstawowym składnikiem są ziemniaki i mąka, natomiast konkretna receptura jest ściśle związana z danym regionem Włoch.