Curry z wołowiną - w sosie z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Curry z wołowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

15 gramów

20 gramów

30 gramów

800 gramów

1 opakowanie

400 gramów

200 gramów

60 mililitrów

opcjonalnie:

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm. Zamarynuj w przyprawach i curry. Podsmaż w szerokim rondlu na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Cebulę, imbir oraz czosnek pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 3

Wlej 500 ml wody, mleko kokosowe i duś na małym ognie pod przykryciem ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 5

Dodaj listki szpinaku, wymieszaj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Curry podawaj posypane prażonymi orzechami. Świetnie smakuje również z ryżem lub chlebkiem naan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z wołowiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z wołowinąCurry z wołowiną

Ciężko znaleźć osobę, która nie zna bądź nie lubi jego smaku. Mowa o curry! Choć przyprawa ta jest ściśle związana z kuchnią orientalną, zadomowiła się także na gruncie polskim. Co powiesz na łagodne curry z wołowiną? Wobec tego dania nie przejdziesz obojętnie!

Dla kogo? Jeśli zdajesz sobie sprawę z ogromnej roli przypraw w kuchni i sam chętnie z nich korzystasz, to danie jest właśnie dla Ciebie! Koniecznie przepis muszą wypróbować fani kuchni orientalnych, którzy nie wyobrażają sobie tygodniowego menu bez curry.

Na jaką okazję? Na co dzień i od święta! A Ty w jaki dzień skusisz się na łagodne curry z wołowiną?

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone danie możesz podawać w towarzystwie prażonych orzechów, ryżu lub chlebka naan.

Czy wiesz, że? Curry to najbardziej popularna przyprawa na świecie. W jej skład wchodzą m.in. kurkuma, kolendra i kumin. Bardzo często mieszankę wzbogaca się o kozieradkę, gałkę muszkatołową, pieprz czarny, chili, cynamon, kardamon, goździki czy imbir. Istne szaleństwo smaków!