
Składniki
0.5 kilograma
0.25 szklanki
1 łyżka
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę poprzez wymieszanie dwóch łyżek wody, sosu sojowego, sezamu, posiekanego czosnku, oleju sezamowego oraz marynaty Knorr.
Krok 2
Skrój w plastry cebulę i paprykę i smaż je na połowie oliwy aż zmiękną.
Krok 3
Wsyp do wątróbek paprykę, cebulę i strączki groszku (opcjonalnie) a następnie zalej wszystko marynatą. Na zmniejszonym ogniu smaż przez 3 minuty. Danie serwuj gorące, udekorowane prażonymi ziarnami sezamu.
Krok 4
Skrój wątróbki w plastry i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw je do lodówki na dwie godziny.
Krok 5
Wyciągnij wątróbki z marynaty i przypraw je pieprzem, kminkiem oraz kolendrą.
Krok 6
Rozgrzej w rondlu resztę oliwy wraz z olejem arachidowym i smaż na tej mieszance wątróbki przez 5 minut na dużym ogniu. Będą gotowe kiedy z zewnątrz się usmażą a w środku będą różowe.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej