Gulasz polski - po polsku: przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz po polsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

46

heart
1421 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

684 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

20 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i paprykę pokrój w grubą kostkę. Wieprzowinę oprósz przyprawą do mięs i obsmaż w garnku, następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez 5 minut.

Gulasz po polsku  - Krok 1

Krok 2

Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz wymieszaj z dwiema niepełnymi szklankami wody i wlej na patelnię. Dodaj suszone grzyby i paprykę pokrojoną w kostkę.

Gulasz po polsku  - Krok 2

Krok 3

Duś pod przykryciem 20-30 minut, pod koniec gotowania gulasz zapraw śmietaną. Polski charakter potrawy podkreśli szczypta majeranku.

Gulasz po polsku  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka , 18.08.2017

    Przepyszne, a z plackiem ziemniaczanym - rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po polsku Gulasz po polsku

Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i makaronem lub do pajdy świeżego chleba na zakwasie. Gulasz wymyślili węgierscy pasterze, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Z czasem ich autorska potrawa, przygotowywana w kociołku nad ogniskiem, zyskała popularność i trafiła do obiadowego menu kuchni na całym świecie. Po drodze każdy z kucharzy dorzucił do oryginalnego przepisu coś od siebie. Przyrządzając gulasz po polsku nie bój się więc eksperymentować. Do soczystej wieprzowiny, czosnku oraz papryki, zanurzonych w gęstym, pachnącym sosie, dodaj garść suszonych grzybów, czerwoną fasolę, zielony groszek lub kukurydzę. Gotowe danie posypać możesz startym parmezanem, tworząc tym samym własną wersję gulaszu po polsku - z małym akcentem włoskim.