
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka oczyść z wszelkich błon i kosteczek. Skrop lekko oliwą i ułóż w naczyniu do gotowania na parze.

Krok 2
W garnku do gotowania na parze zagotuj litr wody. Dodaj kostkę Knorr oraz liść laurowy. Ułóż koszyczek na wierzchu tak aby nie dotykał powierzchni wody i gotuj mięso pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 25 minut.

Krok 3
Szczypiorek posiekaj. Ugotowanego na parze kurczaka pokrój na grubsze plastry, posyp szczypiorkiem, skrop oliwą i podawaj np. z ryżem basmati.


Dobra rada:
Kurczaka możesz wcześniej zamarynować np. w oliwie z kurkumą Knorr.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filet z kurczaka gotowany na parze
Gotowanie na parze to prawdziwy hit ostatnich lat. Dawniej ten sposób przygotowywania potraw zarezerwowany był jedynie dla kilku popularnych dań, między innymi dobrze znanych klusek na parze, inaczej nazywanych parowańcami lub pampuchami. Dziś w ten sposób przyrządzamy wiele potraw, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Spróbujcie nasz przepis na soczystego, aromatycznego i delikatnego fileta z kurczaka gotowanego na parze. To idealna propozycja na codzienny obiad, który przygotujecie w pół godziny. Zatem czas start!
Dla kogo?
Filet z kurczaka gotowany na parze to danie dla miłośników potraw szybkich w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Filety gotowane na parze doskonale nadają się na codzienny i świąteczny obiad. Możecie je również przygotować na ciepłą, rodzinną kolację.
Czy wiesz, że?
Kurczak kukurydziany cechuje się lekko złotą barwą mięsa. Często drób ten wykorzystywany jest do rosołu, dzięki czemu zupa zyskuje nie tylko niepowtarzalny aromat, ale także złocistą barwę.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do kurczaka jest kurkuma, w której zamarynuj mięso przed gotowaniem.