Kurczak z brukselką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z brukselką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
443 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

652 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz brukselkę i podziel na pojedyncze listki. Gotuj 3 minuty w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2

Pokrój kurczaka w paski. Podsmaż przez 5 minut na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Fix Schab a' la Stroganoff rozmieszaj w 300 mililitrach zimnej wody. Dodaj do kurczaka i gotuj 10 minut.

Krok 4

Pod koniec dodaj przygotowaną brukselkę i wymieszaj. Podawaj danie np. z ryżem, oprószone oregano.

1

Opinie o przepisie

  • joasia p

    joasia p , 18.11.2019

    Bardzo smaczne i proste w wykonaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z brukselkąKurczak z brukselką

Brukselka bardzo często używana jest to przyrządzenia zupy jarzynowej. Przekonaj się, że warto wypróbować, jak to niewielkie warzywo sprawdzi się w nieco innej odsłonie i przygotuj kurczaka z brukselką. Wybierając odpowiednie warzywa, sięgaj po te niewielkie, które po dotknięciu będą wydawały się najtwardsze. Najczęściej brukselki gotuje się w całości, w formie zwartych główek. Jednak kiedy rozdzielisz je na pojedyncze liście, lepiej połączą się z resztą składników dania i zyskasz czas na ich krótkim gotowaniu – już po kilku minutach będą gotowe do zjedzenia. Paski kurczaka podsmaż na patelni, a następnie zalej sosem i duś przez chwilę. Zamiast filetu sprawdzi się także obrane mięso z udek. Na końcu wymieszaj je z liśćmi brukselki. Jako dodatek do dania podaj biały lub brązowy ryż, który możesz przyozdobić świeżymi ziołami, dobrze smakować będzie również z ziemniaczanym purée i kolorowym zestawem surówek. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak łatwo przygotujesz to smaczne danie z brukselką!