Kurczak dwa w jednym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak dwa w jednym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 szklanki

0.3 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i lekko posolić. Obsmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć do garnuszka razem z papryką. Fix wymieszać z zimną wodą i zalać kurczaka. Zagotować. Dusić 10 minut. Wsypać ryż. Gotować na bardzo małym gazie ok. 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. Dodać kukurydzę i groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dosypać natkę pietruszki .

Krok 2

Pierwsza propozycja podania to wersja na ciepło jako coś w rodzaju risotto - takie danie jednogarnkowe.

Krok 3

Druga wersja - ostudzić - dodać łyżkę majonezu by sałatka się lepiła i podawać na zimno uformowane w ozdobnych porcjach (kulach, stożkach formowanych kieliszkami do szampana, "babeczkami").

Krok 4

Danie udekorować zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak dwa w jednym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej