
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.

Krok 2
Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.

Krok 3
Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.

Krok 4
Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.


Dobra rada:
Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak limonkowy z tymiankiem
Kurczak pieczony w całości będzie perfekcyjnym wyborem, jeśli planujesz uroczysty obiad. Ciekawą inspiracją na jego podanie jest poniższy przepis na kurczaka limonkowego z tymiankiem. Jak go przygotować? Na początek w osobnej misce przyrządź wyrazistą w smaku marynatę. W tym celu wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka ze skórką z limonek, startym imbirem oraz posiekanym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Umytego i wysuszonego kurczaka natrzyj marynatą – wewnątrz i na zewnątrz. Limonki, z których wcześniej została starta zewnętrzna warstwa skórki, starannie obierz i umieść – wraz z tłuszczem i przekrojonym na pół czosnkiem – we wnętrzu kurczaka. Zabezpiecz farsz przed wypadnięciem w trakcie zapiekania, związując mięso nicią spożywczą. Pieczenie kurczaka powinno odbywać się dwuetapowo. W pierwszym piecz go pod przykryciem, w drugim zaś bez pokrywki. Dzięki temu gotowy kurczak będzie charakteryzował się chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Danie możesz zaserwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki lub ugotowany na sypko ryż. Przygotuj smacznego kurczaka przy najbliższej okazji. Koniecznie według naszego przepisu.