Kurczak limonkowy z tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak limonkowy z tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

80 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.

Kurczak limonkowy z tymiankiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.

Kurczak limonkowy z tymiankiem - Krok 2

Krok 3

Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.

Kurczak limonkowy z tymiankiem - Krok 3

Krok 4

Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Kurczak limonkowy z tymiankiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak limonkowy z tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak limonkowy z tymiankiemKurczak limonkowy z tymiankiem

Kurczak pieczony w całości będzie perfekcyjnym wyborem, jeśli planujesz uroczysty obiad. Ciekawą inspiracją na jego podanie jest poniższy przepis na kurczaka limonkowego z tymiankiem. Jak go przygotować? Na początek w osobnej misce przyrządź wyrazistą w smaku marynatę. W tym celu wymieszaj przyprawę do pikantnego kurczaka ze skórką z limonek, startym imbirem oraz posiekanym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Umytego i wysuszonego kurczaka natrzyj marynatą – wewnątrz i na zewnątrz. Limonki, z których wcześniej została starta zewnętrzna warstwa skórki, starannie obierz i umieść – wraz z tłuszczem i przekrojonym na pół czosnkiem – we wnętrzu kurczaka. Zabezpiecz farsz przed wypadnięciem w trakcie zapiekania, związując mięso nicią spożywczą. Pieczenie kurczaka powinno odbywać się dwuetapowo. W pierwszym piecz go pod przykryciem, w drugim zaś bez pokrywki. Dzięki temu gotowy kurczak będzie charakteryzował się chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Danie możesz zaserwować z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki lub ugotowany na sypko ryż. Przygotuj smacznego kurczaka przy najbliższej okazji. Koniecznie według naszego przepisu.