Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami
łatwe
202 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
3 łyżki
8 sztuk
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj. W każdej z nich cienkim nożykiem natnij otwór, tworząc kieszeń. Uważaj, aby piersi nie przeciąć na wylot.
Krok 2
Następnie mięso posyp przyprawą Knorr.
Krok 3
W miseczce wymieszaj pokrojone morele, orzechy oraz pokruszone sery.
Krok 4
Przygotowanym farszem nadziewaj kieszenie. Kieszeń zepnij wykałaczką.
Krok 5
Piersi obsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie, następnie przełóż je do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i dopiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Podawaj z ryżem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami
Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami, z rumianą skórką i nadzieniem pełnym smaku to danie, które sprawdzi się podczas uroczystego obiadu. Mięso drobiowe, delikatne i chude, dobrze pasuje do wyrazistego farszu z orzechów, suszonych owoców oraz kompozycji serów. Do przygotowania tej potrawy wybierz dość duże filety, żeby łatwo można było je naciąć i stworzyć w ten sposób mięsne kieszonki. Przypraw kurczaka, a następnie przygotuj nadzienie. W tym celu wymieszaj orzechy włoskie oraz pokrojone drobno suszone morele z wyrazistą grecką fetą i łagodniejszym w smaku francuskim brie. Możesz też dodać do tego rodzynki albo suszoną żurawinę. Wyrób zwartą masę i nadziej nią kieszonki z mięsa. Podsmaż je delikatnie i przełóż do worka do pieczenia, spinając go wykałaczką. Piecz w temperaturze 180° C. Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami może być podawana z ryżem posypanym kurkumą oraz z kruchą sałatą lodową. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.