Gruszki z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gruszki z serem

gorgonzola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
552 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

381 osób wydrukowało

Pobierz pdf

570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

20 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój gorgonzolę w kostkę lub pokrusz w mniejsze kawałki.

Gruszki z serem - Krok 1

Krok 2

Obierz gruszki, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, łącząc go z wodą i oliwą

Gruszki z serem - Krok 2

Krok 3

Umyj sałatę, porwij na kawałki, rozłóż na półmisku, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem.

Gruszki z serem - Krok 3

Krok 4

Na sałacie ułóż plastry gruszek oraz ser i posyp połówkami orzechów.

Gruszki z serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Kozłowski

    Tomasz Kozłowski , 04.10.2015

    AMBROZJE

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gruszki z seremGruszki z serem

Słodkie gruszki i ser pleśniowy? Jeśli myślisz, że to niezbyt trafny duet, jesteś w błędzie. Smakuje wyśmienicie! Oto przepis na sałatkę, jakiej na pewno jeszcze nie próbowałaś. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub kolację. Pozytywnie zaskoczy też gości, jeśli przygotujesz ją na spotkanie towarzyskie. Sałatki to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu dania i w dodatku pasują na każdą okazję. W tym wydaniu wystarczy, że ser gorgonzola pokroisz w kostkę, a gruszkę w plasterki. Potrzebujesz jeszcze tylko świeżych liści sałaty i trochę orzechów. W każdej sałatce powinien być chrupiący akcent, a orzechy świetnie się tutaj sprawdzają. Jeśli nie masz pod ręką włoskich, śmiało zastąp je nerkowcami, słonecznikiem lub migdałami. Wszystkie składniki możesz wymieszać i polać sosem ziołowym. Jeśli chcesz, żeby danie wyglądało wykwintnie, rozłóż liście sałaty na półmisku dodaj pozostałe składniki i polej sosem. Będzie prezentowało się jak z najlepszej restauracji.