
Składniki
400 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
250 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser feta pokrój w kosteczkę, szpinak rozmroź i odciśnij z wody.

Krok 2
Boczek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę. Wszystko razem smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak, dopraw go delikatem warzywnym, gałką i ostrą papryką. Wystudź.

Krok 3
Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do farszu dodaj majonez i wymieszaj.

Krok 4
Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką i mlekiem, dodaj farsz ze szpinakiem i ser feta, wszystko razem delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką. Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Ser feta możesz zastąpić innym dojrzałym serem, nawet pleśniowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki ze szpinakiem
Wypróbuj przepis na wytrawne muffinki z serem feta i szpinakiem. Nie pożałujesz, jeśli jesteś fanem niebanalnych przystawek! Jest to klasyczne połączenie słonego smaku sera feta z delikatnym szpinakiem, boczkiem i aromatycznymi przyprawami. Zapowiada się wyśmienita uczta! Sprawdź nasz przepis na muffinki z serem feta i szpinakiem – poznaj tym samym nową odsłonę klasycznych muffinów.
Dla kogo?
Babeczki ze szpinakiem i fetą to idealna propozycja dla osób, które preferują wytrawną odmianę muffinek. Dla każdego, kto nie przepada za słodkościami, muffinki ze szpinakiem z pewnością skradną kubki smakowe.
Na jaką okazję?
To potrawa idealna nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako słona przekąska. Możesz serwować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzą się jako starter lub przekąska podczas przyjęcia, a także jako lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Aby przygotować wytrawne muffinki zaczynamy od smażenia cebuli na złoto i boczku, był chrupki, następnie dodajemy szpinak i przyprawy. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Do szpinakowego farszu dodajemy majonez. Kolejny krok to ubijanie jajek. Farsz łączymy z mąką i mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojony ser feta. Babeczki ze szpinakiem są już prawie gotowe! Wystarczy je upiec.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz nadać daniu bardziej wyrazistego charakteru, dodaj do farszu drobno pokrojone suszone pomidory, które wzbogacą smak potrawy. Do zrobienie muffinek ze szpinakiem, możesz użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego. Powstałą masę przełóż do foremek. Pamiętaj, aby wcześniej posmarować je tłuszczem i oprószyć mąką, dzięki czemu muffiny nie będę przywierać do formy, a po upieczeniu łatwo da się je wyjąć.