Muffinki z cukinią i papryką - przepis warzywny | Przepisy.pl pixel

Muffinki z cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
385 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w pół plastry. Startą cukinię wraz z cebulą podsmaż na oliwie na patelni, dopraw do smaku posiekanym czosnkiem i ostrą papryka. Warzywa odstaw aby wystygły.

Muffinki z cukinią  - Krok 1

Krok 2

Oscypki zetrzyj na tarce, pomieszaj z warzywami. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia

Muffinki z cukinią  - Krok 2

Krok 3

Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką oraz z mlekiem, dodaj warzywa z serem, wszystko razem delikatnie wymieszaj. Dopraw Delikatem i ziołami prowansalskimi, na koniec dodaj majonez.

Muffinki z cukinią  - Krok 3

Krok 4

Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką . Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.

Muffinki z cukinią  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 24.05.2023

    Bardzo dobre, osobiście uważam, że cukinię możnaby było doprawić, ponieważ sama w sobie jest płona. Poza tym pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki z cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki z cukinią Muffinki z cukinią

Cukinia jest doskonałym składnikiem wielu wypieków. Nadaje im delikatności, sprawia, że ciasto nie wysycha, a ponadto jej smak pozwala na dodatek wielu różnorodnych składników, zarówno ostrych, jak i łagodnych. Spróbuj babeczek z cukinią – jednej z wielu wersji wytrawnych babeczek. Połącz ją z cebulą, ostrymi papryczkami oraz oscypkiem. Sprawdzi się także inny, wędzony i wyrazisty w smaku ser. W osobnej misce przygotuj składniki na ciasto – żeby było bardziej puszyste, ubij białka na sztywną pianę i delikatnie, by nie opadła, połącz ją z żółtkami, mąką oraz mlekiem. Na koniec dodaj starte warzywa i oscypek. Dodaj także nieco majonezu, by poprawić smak potrawy. Na koniec przełóż masę do foremek na muffinki i upiecz od razu – inaczej piana z białek zacznie opadać i nie spełni swojej roli. Muffinki z cukinią to smaczna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się podczas przyjęć oraz jako alternatywa dla kanapek do pracy. Serwuj je z dodatkiem sosu czosnkowego lub ziołowego. Upiecz i sprawdź, jak smakują.