
Składniki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
6 łyżeczek
0.5 sztuki
0.5 sztuki
0.5 pęczka
8 plastrów
2 łyżki
2 łyżki
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj, śmietanę wymieszaj dobrze z jajkami i dopraw do smaku Delikatem Knorr oraz pieprzem.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż cebulę oraz paprykę. Dodaj marchewkę z groszkiem, posiekaną natkę i smaż chwilę razem. Przełóż do miski i wystudź lekko.

Krok 3
Natłuszczone foremki do muffinów wyłóż plastrami szynki – po 2 plastry na foremkę i ułóż na blasze do pieczenia.

Krok 4
Przygotowane warzywa połącz z jajeczną masą, wymieszaj i nałóż do przygotowanych foremek. Wierzch posyp startym serem.

Krok 5
Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 12 minut, do momentu gdy masa zetnie się. Po upieczeniu babeczki podawaj na ciepło lub na zimno.


Dobra rada:
Do babeczek przygotuj lekki jogurtowy dip ziołowy – gęsty jogurt typu greckiego wymieszaj z posiekanymi świeżymi ziołami oraz czosnkiem, kilkoma kroplami soku z cytryny i gotowe!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffiny jajeczne z warzywami
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną i szybką przekąskę, przepis na muffiny jajeczne z warzywami będzie dobrym rozwiązaniem. Żeby je przyrządzić, musisz najpierw przygotować farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę: szalotkę lub czosnkową, paprykę oraz natkę pietruszki. Usmaż je na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Składniki połącz ze śmietaną (jeśli chcesz, zastąp ją jogurtem naturalnym) marchewką, groszkiem i jajkami. Możesz użyć przepiórczych – szybciej się gotują. Dopraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i odstaw do czasu aż wystygnie. Następnie wyłóż foremki szynką (oprócz rekomendowanej, dobrze sprawdzi się też parmeńska) i wypełnij ostudzonym farszem. Przed włożeniem do piekarnika, muffinki posyp startym serem: parmezanem albo cheddarem. Tak przygotowane piecz przez kilka minut. Serwuj na ciepło lub zimno, w obu przypadkach będą tak samo smaczne. Możesz udekorować je listkami bazylii lub koperkiem. Sprawdź nasz przepis na muffiny w słonej wersji. Smacznego!