Placki Dosa z ryżu i soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki Dosa z ryżu i soczewicy

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

300 gramów

100 gramów

0.5 łyżki

0.5 łyżki

50 gramów

50 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zrób placki dosa. Zostaw ryż i soczewicę w wodzie na noc. Następnego dnia odsącz je i zmiksuj. Na posmarowaną olejem patelnię wlej chochlę powstałego ciasta i je rozsmaruj. Skrop placek olejem. Smaż z każdej ze stron aż zacznie się oddzielać od brzegów patelni. Każdy z gotowych placków zwiń w stożek.

Krok 5

Dodaj do tego pastę tamaryndową i gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Krok 6

Teraz wsyp ugotowaną soczewicę i zmiksuj wszystko. Następnie gotuj sambar jeszcze przez 10 minut. Serwuj placki dosa z sambarem i czatnejem.

Krok 2

Teraz przygotuj czatnej. Posiekanego kokosa i chili zmiksuj z ciecierzycą, a następnie zmieszaj wszystko z olejem i gorczycą.

Krok 3

Na koniec przygotuj sambar. W niewielkiej ilości wody rozpuść pastę tamaryndową. Soczewicę ugotuj, skrój warzywa w kostkę a cebulę posiekaj.

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć gorczycę. Kiedy zacznie pękać dodaj mieloną kozieradkę, cebulę, warzywa i liście curry. Krótko podsmaż wszystko a potem podlej dwoma szklankami wody i, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj jeszcze przez kilka minut.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki Dosa z ryżu i soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej