Krokiety ze szpinakiem i ricottą i mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Krokiety ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
1344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

903 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

999 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

500 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz bułkę w wodzie lub mleku jak będzie już miękka, odciśnij ją dokładnie. Połącz z mielonym mięsem, jednym jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Powstałą masę wyrób dokładnie mieszając ręką, jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej. Następnie na patelni podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, wszystko razem dopraw do smaku kostką Rosołu z kury Knorr, ostrą papryką i gałką muszkatołową.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak wystudź połącz z jednym żółtkiem i serkiem ricotta.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dwie łyżki mięsnego farszu nałóż na naleśnika, mięso przykryj szpinakowym nadzieniem. Brzegi naleśnika zawiń do środka po czym całość dokładnie zroluj.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Gotowe naleśniki zamocz najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Krokiety obsmaż na oleju na złoty kolor z obu stron, a następnie dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez około 10-15 minut.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrze jest do szpinakowego farszu dodać orzeszki np. pinii.

43

Opinie o przepisie

  • BEATA BARTOSIEWICZ

    BEATA BARTOSIEWICZ , 09.10.2019

    Na pewno niebawem skorzystam z tego ciekawego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena  bożena

    Bożena bożena , 23.04.2017

    szału nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 22.03.2017

    Jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Wronska

    Bozena Wronska , 23.01.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nikiel Demeszuk

    Teresa Nikiel Demeszuk , 21.01.2015

    Ty zrôb ja przyjade i skosztuje hi hi:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadek Parafiniuk

    Tadek Parafiniuk , 21.01.2015

    Marianku>! Ale zrobiłeś furorę z tym przepisem. Ciekawy jestem kto to zrobił? Jak znam życie to na pewno Twoja połowica bo Ty przy kompie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek , 21.01.2015

    Szpinak, orzeszki pini....hmmmm...chcę z ciut...czosnku...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Domański

    Jerzy Domański , 21.01.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mołda

    Marian Mołda , 21.01.2015

    Jesteśmy na obiedzie u was ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Sowczyński

    Roman Sowczyński , 21.01.2015

    No to trza ukulac dzisiaj na obiadek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Stępień

    Marian Stępień , 21.01.2015

    Tak smakowicie wyglądają ze oczami się można na jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kl

    Małgorzata Kl , 21.01.2015

    mięso świeże jest bardziej wartościowe - wygotowane nie ma prawie żadnej wartości odżywczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Okońska

    Kasia Okońska , 21.01.2015

    palce lizać hihiihi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wiśniewski

    Andrzej Wiśniewski , 20.01.2015

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gienek Dzwigala

    Gienek Dzwigala , 20.01.2015

    Bry Bry nienawidzę szpinaku Wolę piwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenna Bzymek

    Bożenna Bzymek , 20.01.2015

    Ewa to Ty tak gotujesz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szyller-Pabisiak

    Anna Szyller-Pabisiak , 20.01.2015

    A dupa rośnie... ale pyszne na pewno. Choć ja bym nie panierowała. Wystarczy podsmażyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Nowakowski

    Dariusz Nowakowski , 20.01.2015

    Szpinak to mam w zamrażarce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kilińska

    Zofia Kilińska , 20.01.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grzegorz Senkowscy

    Elzbieta Grzegorz Senkowscy , 20.01.2015

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Klimek

    Eryk Klimek , 20.01.2015

    Już widzę jakie to musi być smaczne ale proszę o dedykowanie takich przepisów przed obiadem .Wieczorem tylko smak przychodzi a potem się dziwię z czego ja grubnę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dembowska

    Danuta Dembowska , 20.01.2015

    slinka cieknie !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Markiewicz

    Joanna Markiewicz , 20.01.2015

    mięso surowe,bo później będą pieczone w piekarniku..:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Serafinski

    Andrzej Serafinski , 20.01.2015

    Przujmuję zaproszenie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kikosicki

    Jan Kikosicki , 20.01.2015

    Wygląda smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Wolny

    Józef Wolny , 20.01.2015

    Marysiu,gdzie mozna skosztować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Gajewska

    Ula Gajewska , 20.01.2015

    troche pracochlonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Chmarzynski

    Marian Chmarzynski , 20.01.2015

    Ile kalorii? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marofarm Marofarm

    Marofarm Marofarm , 20.01.2015

    Krokiety z barszczem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Dobrzanski

    Marek Dobrzanski , 20.01.2015

    Perdlowele

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka zielona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety ze szpinakiemKrokiety ze szpinakiem

Krokiety to ciekawa, panierowana w jajku i bułce tartej wersja naleśników. Do ich środka możemy włożyć tak naprawdę wszystko, co tylko chcemy! Dziś prezentujemy Wam przepis na krokiety ze szpinakiem. Wypróbujecie?

Dla kogo?

Dla smakoszy! To z pozoru banalne danie nabiera wyjątkowości dzięki ciekawemu połączeniu składników farszu.

Na jaką okazję?

Takie szpinakowe krokiety możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na uczelnię, do pracy lub na wycieczkę rowerową! Wystarczy je tylko odpowiednio zabezpieczyć.

Czy wiesz, że?

Szpinak pochodzi z Azji, a jego przodek był znany Persom już w VI w! W Polsce szpinak uprawiany był co najmniej od końca XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Do środka krokietów oprócz szpinaku możesz dodać również ser, np. mozzarellę w wiórkach. Po podgrzaniu będzie się idealnie ciągnął i świetnie podbije smak mięsno-szpinakowych krokietów.