
Składniki
400 gramów
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
400 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 pęczek
3 cm
1 pęczek
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i pokrój w półplastry, paprykę pokrój w kosteczkę wielkości ok. 5 mm x 5 mm. Kalafior rozdrobnij, dzieląc na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową oczyść z końcówek oraz przekrój na trzy części. Posiekaj czosnek, chili, miętę i natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2
Do gotującej się, lekko osolonej wody wsyp ziarna soczewicy. Gotuj ok. 20–30 minut, aż soczewica zmięknie. Po tym czasie odsącz ją na sicie.

Krok 3
W tym samym garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Warzywa smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj do nich przyprawę Garam Masala Knorr i smaż jeszcze przez chwilę do momentu, gdy składniki zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj imbir, pomidory z puszki, napój kokosowy oraz rozdrobnione warzywa.

Krok 4
Całość gotuj pod przykryciem ok. 10–15 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodaj do nich soczewicę. Gotuj jeszcze 5 minut. Całość dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego, posiekaną natką kolendry i miętą.


Dobra rada:
Duszoną soczewicę podawaj z uprażonymi na patelni migdałami oraz cząstką limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczewica z warzywami
Urozmaicenie swojego jadłospisu potrawami z różnych zakątków świata to niekoniecznie wyzwanie – niektóre z dań są naprawdę proste i szybkie do zrobienia. Indyjska soczewica z warzywami to jeden z takich przykładów! W kilku prostych krokach otrzymasz danie, które doda egzotyki na stole, zaskoczy znajomych i będzie pysznie smakować!
Dla kogo?
Soczewica jest przyjazna szczególnie weganom i wegetarianom. Jeśli ktoś lubi gotować na zapas, to również powinien zainteresować się soczewicą — ugotowane i gotowe danie można przechowywać w lodówce nawet 3 dni bez utraty smaku.
Na jakie okazje?
Soczewica z warzywami będzie idealnym śniadaniem, kolacją lub przekąską.
Czy wiesz, że?
Istnieje wiele rodzajów soczewicy, z których każda ma określoną twardość i strukturę. Warto je przetestować, by odkryć, która najbardziej przypadnie nam do gustu.
Dla urozmaicenia:
Duszoną soczewicę podawaj z uprażonymi na patelni migdałami oraz cząstką limonki.