
Składniki
9 sztuk
500 gramów
400 gramów
400 gramów
2 sztuki
500 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 2
Posiekaj czosnek, przesmaż go na rozgrzanym maśle lub margarynie, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej mleko i dodaj kostkę rosołową Knorr, która doprawi danie. Całość dokładnie jeszcze raz wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Do gorącego sosu dodaj liście szpinaku.
Krok 4
Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu, ułóż na nim płaty makaronu, a następnie nałóż warstwę szpinaku z sosem i dodaj kawałki ryby. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie warstwy makaronu. Lazanię dokończ, polewając z wierzchu resztą sosu ze szpinakiem. Posyp obficie serem.
Krok 5
Lazanię piecz w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez ok. 30 minut.

Dobra rada:
Smak sosu wzbogaci szczypta gałki muszkatołowej lub kawałek ostrej papryki chili. To będzie naprawdę smaczna porcja ryby ze szpinakiem. Korzystnie jest jeść co najmniej jedną porcję (a najlepiej dwie) tłustej ryby w tygodniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z łososiem i szpinakiem
Podejrzewamy, że większość z Was doskonale zna smak typowej włoskiej lasagne, której głównymi składnikami są mięso mielone, pomidory oraz sos beszamelowy. Masz ochotę na to smaczne danie w nowym wydaniu? Lasagne ze szpinakiem i łososiem to wyjątkowo apetyczna alternatywa. Delikatna ryba doskonale komponuje się z tym zielonym warzywem. Nie musisz jednak obawiać się, że całość będzie mało wyrazista. Dodatek czosnku i parmezanu nadadzą jej charakteru.
Dla kogo?
Chcesz w smaczny sposób przyrządzić rybę, ale nie masz na nią pomysłu? Przejadły ci się już filety smażone w panierce? Czas na urozmaicenie! Lasagne z łososiem zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy, którzy będą z apetytem wypatrywać dokładki.
Na jaką okazję?
Jej przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Z powodzeniem więc przyrządzisz lasagne z łososiem i szpinakiem na codzienny obiad, ale dobór składników czyni z niej danie odpowiednie również na szykowną kolację.
Czy wiesz, że?
Niewykluczone, że spotkasz się także ze spolszczoną pisownią nazwy dania, która brzmi: lazania z łososiem i szpinakiem. To jednak ten sam, włoski klasyk.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, by ser na wierzchu lasagne pozostał miękki i cudownie ciągnący , dodaj go 15 minut przed końcem pieczenia. W przepisie polecamy parmezan, ale grana padano również będzie pasował. Lasagne z łososiem i szpinakiem podawaj z sałatką ze świeżych warzyw. Jej bazą może być charakterna rukola.