Galantyna z kaczki – przepis: pieczona z bakaliami | Przepisy.pl pixel

Galantyna z kaczki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
110 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel mięso kaczki od kości, nacinając je ostrym nożem tuż przy kości i starając się nie poprzecinać przy tym skóry.

Krok 2

Posyp mięso przyprawą do mięs Knorr z obu stron i pozostaw na co najmniej godzinę w lodówce.

Krok 3

Bułkę namocz w wodzie, a następnie wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki, orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4

Nałóż tak przygotowany farsz na mięso i zwiń je w roladę. Zwiąż mięso mocną białą nicią, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.

Krok 5

Umieść mięso w woreczku do pieczenia i piecz przez około 90 minut w temperaturze 180° C.

Krok 6

Podawaj galantynę na gorąco z czerwoną kapustą lub na zimno, jako wędlinę.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galantyna z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galantyna z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galantyna z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galantyna z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galantyna z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galantyna z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galantyna z kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galantyna z kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galantyna z kaczkiGalantyna z kaczki

Jeśli szukasz eleganckiej potrawy na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pyszną galantynę z kaczki. Sekret tego dania tkwi m.in. w farszu – wystarczy, że namoczoną w wodzie bułkę wymieszasz z mięsem mielonym, otartą skórką z pomarańczy, rodzynkami, orzechami oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Dla podkreślenia smaku, całość koniecznie dopraw odrobiną pieprzu, majerankiem lub gałką muszkatołową. Otrzymany w ten sposób farsz ułóż na uprzednio zamarynowanym mięsie i zwiń jak roladę (mięso wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez ponad godzinę). Gotowe danie podawaj na gorąco, na przykład z czerwoną kapustą lub na zimno – jako wędlinę do kanapek. Proponowany przepis na galantynę możesz w prosty sposób modyfikować, na przykład dodając do farszu również inne składniki – doskonale sprawdzą się m.in. grzyby lub suszone śliwki. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną galantynę z kaczki według naszego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego!