Bób z fasolką szparagową
w formie sałatki
łatwe
2993 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży bób wrzuć na gotującą się, osoloną wodę. Gotuj około 8 minut. W tej samej wodzie sparz oczyszczoną fasolkę szparagową i gotuj ją około 10-12 minut. Z bobu usuń skórę, fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na chrupiące skwarki. Na papierowym ręczniku odsącz boczek z tłuszczu i wymieszaj z bobem i fasolą.

Krok 3
Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę suszone pomidory, rodzynki oraz pestki dyni.

Krok 4
W misce, w occie jabłkowym rozpuść łyżkę cukru, dodaj lubczyk i majonez. Powstały sos połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby się przegryzła.


Dobra rada:
Jeśli lubisz czosnek możesz go również dodać do sałatki. Roztarty ząbek czosnku, idealnie komponuje się z tą sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bób z fasolką szparagową
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce z wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami, pachnącej świeżym lubczykiem. Sałatka z bobu i fasolki szparagowej nie wymaga dużo pracy. Do jej przygotowania będziecie potrzebować ugotowanego bobu i fasolki szparagowej. Pamiętajcie, aby ugotowany i lekko przestudzony bób obrać ze skórki. Wędzony boczek trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem jest wymieszanie boczku z fasolą i bobem. W sałatce znajdzie się także drobno pokrojona czerwona cebula, suszone pomidory i pestki dyni, które możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby ich smak był bardziej wyrazisty. Całą kompozycję zrównoważy dodatek słodkich rodzynek. Dressing do sałatki z bobu i fasolki szparagowej przyrządzisz na bazie majonezu połączonego z octem jabłkowym, odrobiną cukru oraz drobno posiekanym lubczykiem. Do przyprawienia użyj świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Smacznego!
Dla kogo?
Sałatka z bobem i fasolką szparagową to propozycja dla każdego – bez wyjątku! Posmakuje zarówno miłośnikom klasycznych sałatek, jak i tym z was, którzy szukają inspiracji na pyszne i proste danie imprezowe.
Na jaką okazję?
Na obiad, na kolację, na imprezę! Bób z fasolką szparagową i boczkiem sprawdzi się zawsze. Sałatkę z bobem możesz także zabrać ze sobą do pracy, jako lunch czy drugie śniadanie.
Czy wiesz, że?
Bób jest rośliną, którą uprawiano już w okresie neolitu. Archeolodzy odnaleźli dowody potwierdzające, że bób był składnikiem potraw przygotowywanych w Starożytnym Egipcie.
Dla urozmaicenia:
Zanim podasz sałatkę z bobu i fasolki szparagowej, wstaw ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły.